Prostreno.cz

Přínos bobkového listu pro trávení, rány a diabetiky

Bobkový list se často přidává do polévek a omáček. Před podáváním je ale téměř všude má kuchařka odstranit. Jsou tedy jedlé?

Tato bylina existuje již po staletí a využívá se jak k léčebným účelům, tak k ochucení pokrmů. Používá se při vaření pro výraznou, pikantní chuť nebo vůni pro maso, polévky a dušená jídla, a dokonce jako přísadu do kolínské vody. Bobkový list můžete najít také v kosmetice, mýdlech a pracích prostředcích (3).

K čemu je dobrý bobkový list? 

Antimikrobiální a antioxidační vlastnosti

Bobkový list, včetně esenciálního oleje z bobkového listu, má protizánětlivé, antimikrobiální a antioxidační schopnosti. Tato bylina dokáže účinně bojovat proti nebezpečným bakteriím, včetně Salmonelly a E.coli (1).   

Antimykotické vlastnosti a hojení ran

Esenciální olej z bobkového vavřínu brání kandidě. Dokáže narušit přilnavost candidy k buněčným stěnám, čímž snižuje její schopnost pronikat membránou, což z něj činí skvělý doplněk stravy v boji proti tomuto plísňovému stavu. Bobkový list se také používá jako extrakt a obklad na pomoc při hojení ran (1). 

Pomoc v boji proti rakovině

Jak listy, tak plody rostliny Laurus nobilis jsou schopné bojovat s rakovinou prsu. S použitím extraktů z bobkového listu je možné také potlačit růst buněk rakoviny tlustého střeva (1). 

Užitečný pro diabetiky

Je možné, že bobkový list může pomoci snížit hladinu cukru v krvi, zlepšit funkci inzulinu a zvládnout tak diabetes. Pravidelná konzumace bobkových listů může pomoci snížit rizikové faktory cukrovky, a dokonce i kardiovaskulárních onemocnění (2).

Pomoc při trávení

Bobkový list může mít vliv na gastrointestinální systém, protože zabraňuje žaludku a podporuje močení, což pomáhá uvolňovat toxiny v těle a napomáhá zdraví ledvin (2).

V bobkových listech jsou určité organické sloučeniny obsahující enzymy, které mohou také pomoci uklidnit podrážděný žaludek, chránit před ledvinovými kameny a snížit příznaky syndromu dráždivého tračníku, jako je nadýmání a plynatost (2).

Použití bobkového listu

Kromě výše popsaných výhod bobkového listu má tato bylina také řadu dalších zajímavých využití. V průběhu historie, například ve starověkém Římě a Řecku, se používal na výrobu bylinného čaje pro podporu zdravého trávení, na obklady jako pomoc těm, kteří trpí záchvaty a bolestmi hlavy, pro ošetření kůže po bodnutí včelou a vosou, parní léčba kašle a nachlazení, bronchitidy a infekcí hrudníku, masážní olej ke snížení bolesti, lokální mast ke snížení otoku a artritické bolesti, na snížení horečky nebo repelent na hmyz (3).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7152419/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2613499/, (3) en.wikipedia.org/wiki/Bay_leaf






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat