Prostreno.cz

S vitaminem D proti bolestem hlavy

Příště si neberte prášek proti bolesti, ale raději porci datlí: Prozradíme vám sedm potravin proti bolestem hlavy!

Kdo trpí bolestmi hlavy, většinou se je snaží zahnat tabletami. Řekneme vám, které potraviny můžete použít k prevenci a boji proti bolestem hlavy. Mnoho žen pravidelně trpí bolestmi hlavy nebo migrénami. I malé věci často pomáhají snížit příznaky na únosnou míru. Například je důležité jíst pravidelně, aby hladina cukru v krvi byla konstantní (1).

Které potraviny pomáhají proti bolestem hlavy (2)?

Celozrnné výrobky

Jak již bylo zmíněno, lidé trpící bolestí hlavy by měli dbát na to, aby hladina cukru v krvi byla konstantní. V tomto ohledu se vyhýbejte jednoduchým sacharidům, jako jsou výrobky z bílé mouky – a je lepší spolehnout se na celozrnné. Protože celozrnné výrobky jsou bohaté na hořčík, vápník a komplexní sacharidy. A právě tato kombinace je prý dobrým lékem na migrény.

Tryptofan

Posel serotonin zajišťuje přenos elektrických impulzů v mozku. Pokud máte v těle nedostatek serotoninu, máte bolesti hlavy. Přesněji řečeno, tenzní bolesti hlavy. Proto je důležité zvýšit obsah serotoninu. Jak to funguje? Aminokyselina tryptofan dokáže v mozku dosáhnout vyšší koncentrace – a ta se nachází například v sójové mouce, parmazánu a kešu oříšcích.

Vitamin D

Nedostatek vitaminu D může být spouštěčem bolestí hlavy. Z tohoto důvodu má zjevně smysl dodávat tělu vitamin D ve formě potravy, pokud máte bolesti. Vitamin je zvláště účinný v kombinaci s vápníkem a hořčíkem. Mezi dobré zdroje patří ryby, jako je losos nebo tuňák, vejce a mléko.

Omega-3 mastné kyseliny

Strava s vysokým obsahem nenasycených mastných kyselin může mít velmi pozitivní vliv na pacienty s migrénou. Omega-3 mastné kyseliny, které se nacházejí například v chia semínkách, mořských rybách (tuňák, sleď, losos) nebo lněném oleji, zmírňují příznaky a jsou také velmi zdravé.

Hořčík

Potraviny, které obsahují hodně hořčíku, mají svalový relaxační účinek. Mezi dobré zdroje patří ořechy, dýňová semínka, celá zrna a zelená zelenina, jako je chřest, špenát a kapusta. Nejlepší je jíst v kombinaci s přírodním jogurtem nebo kefírem, protože tyto potraviny zlepšují vstřebávání hořčíku.

Kyselina salicylová

Datle, rozinky a sušené meruňky obsahují vysoký podíl přírodní kyseliny salicylové. Složka, která je v aspirinu a má účinek zmírňující bolest.

Káva a voda

Káva je osvědčeným lékem na bolesti hlavy, zvláště se šťávou z čerstvého citronu. Kofein stimuluje krevní oběh. Účinek však není tak silný, pokud kávu pijete pravidelně. Navíc je voda naprosto nezbytná pro bolesti hlavy. Protože: Bolesti hlavy jsou často způsobeny nedostatkem tekutin, což vede ke špatnému zásobování buněk kyslíkem. Krev doslova houstne. Pokud pijete vodu s vysokým obsahem hořčíku, zabijete dvě mouchy jednou ranou.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK554510/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6854770/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pizza se smetanovým základem

(1 hlasů)

Brokolicové placičky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat