Prostreno.cz

Zdravotní rizika spojená s konzumací květáku

Ačkoli je tento zeleninový produkt chutný a bohatý na důležité živiny, může způsobit nadýmání.

Květák je nejen skvělou ingrediencí do našich jídel, ale je také vynikajícím zdrojem klíčových živin. S vysokým obsahem vitaminu C, B-komplexu, betakarotenu, draslíku, fosforu, manganu, vápníku, hořčíku a železa je to skutečný multivitamin. Jeho konzumace má nespočet výhod pro naše zdraví, včetně prevence rakoviny, snižování rizika srdečních chorob, zvýšení obranyschopnosti, podpory nervového systému, zlepšení zraku a pohybového aparátu a také nám umožňuje odbourat zbytečnou vodu v těle, což je užitečné při léčbě ledvinových kamenů.

Nicméně, květák může také způsobit některé nepříjemné příznaky pokud ho jíme v příliš velkých porcích. To je způsobeno obsahem rafinózy, specifického sacharidu, který naše tělo není schopné plně strávit, což vede k plynatosti a nadýmání. Jeho konzumace by se tedy měla držet v mezích.

Méně je někdy více

Vedlejší účinky této křupavé potraviny vědci prokázali již nesčetněkrát. Podle nich zabraňuje rakovinnému bujení, snižuje riziko srdečních chorob a zvyšuje obranyschopnost organismu. Také podporuje produkci neurotransmiterů, jež jsou nezbytné pro fungující nervový systém. Velice příznivý vliv má i na zrak a pohybový aparát, zatímco představuje prevenci diabetu. Nelze mu odepřít ani to, že urychluje vylučování přebytečné vody z organismu, proto se doporučuje při léčbě ledvinových kamenů. Takže ano, je to poklad! Ovšem jak už to bývá, každá mince má dvě strany, takže obecně zdravý květák mnohdy dokáže i zatopit. Jak?

Všechny druhy brukvovité zeleniny disponují rafinózou, což je specifický sacharid. Problémem je pak to, že lidské tělo není vybaveno enzymem, který by rafinózu pomohl rozložit. Zjednodušeně řečeno – tato látka putuje do tlustého střeva nestrávená, proto vlivem bakteriální fermentace způsobuje plynatost a nadýmání. Celou situaci poněkud zhoršuje i sirovodík, proto lékaři od velkých porcí často odrazují. Tak to s květákem moc nepřehánějte, jinak se budete cítit jako přepuštěný balón!

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3793502/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3303573/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pizza se smetanovým základem

(1 hlasů)

Brokolicové placičky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat