Prostreno.cz

Nebezpečných mikroplastů v pitné vodě se můžete zbavit jednoduchým trikem

Voda je pro přežití nezbytná, ale spolu s ní bohužel pijeme i velké množství mikroplastů. Naštěstí se dají zneškodnit, s čímž vám kupodivu pomůže vodní kámen.

Otravné částice zvané mikroplasty se v posledních letech staly předmětem velkého znepokojení. Jsou naprosto všude, boj s nimi je marný a co hůř – nesmírně škodí zdraví.

Neviditelný nepřítel se špatnými úmysly

Je prokázáno, že nechtěná konzumace mikroplastů způsobuje negativní změny v chování nápadně podobné demenci (1). Také prý oslabuje imunitu, podporuje metabolické poruchy i vznik diabetu, narušuje harmonický chod trávení a ohrožuje schopnost reprodukce i celý nervový systém (2). Nemalé množství těchto toxických sloučenin přijímáme z vody, a to balené i kohoutkové. Čínští vědci ale našli snadný způsob, jak míru tohoto znečištění snížit o celých 90 procent.

Horko jako spása

Podle jejich studie (3) uveřejněné v magazínu Environmental Science & Technology Letters vodu stačí jednoduše převařit. Je to proto, že jak její teplota stoupá, vodní kámen, ten křídový zbytek zůstávající na dně konvice, mikroplasty doslova spolkne. Jednou za čas se tento spotřebič patřičně vydrhne a mělo by být z velké části po problému, upozorňují odborníci z Jinan University v Guangzhou. V jejich testovaných uvařených vzorcích skutečně mikroplasty takřka vymizely, a to včetně tech nejmenších s průměrem tisíciny milimetru. Tento výzkum jen potvrzuje lidskou moudrost, neboť v některých kulturách je tepelná úprava vody před pitím prastarým zvykem nezbytným pro přežití i podporu celkového zdraví. Vraťme se ale zpět k vodnímu kameni, z něhož je teď nečekaný spojenec.

Likvidace bez práce

Odstranění tohoto „nánosu“ plného nechvalně známých mikroplastů se může zdát jako těžký úkol, ale opak je pravdou. Konvici naplňte asi do tří čtvrtin vodou, přidejte sáček jedlé sody a nechte tekutinu vařit. Poté by měla přibližně hodinu odstát. Zbývá ji vylít, konvici vypláchnout a je hotovo. Celý proces pravidelně opakujte, jak radí závěry výše zmíněné studie. Tedy pokud nechcete mikroskopické plasty popíjet dál…

Zdroje: (1) www.mdpi.com/1422-0067/24/15/12308, (2) www.pubs.acs.org/doi/10.1021/envhealth.3c00052, (3) www.pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/acs.estlett.4c00081






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat