Prostreno.cz

Delší život bez bolesti zajistí pálivé chilli

Jímají vás mdloby při představě, že byste měli sníst něco pálivého? Vaše pusa není z plechu? Věřte, že se ochuzujete o kus zdraví. Pálivé papričky totiž posilují imunitu a léčí i žaludeční vředy. Zabraňují zánětům a chronickým nemocem, a proto prodlužují život.

Jak žít co nejdéle? Tuto otázku si lidé kladou snad již od nepaměti, přičemž zkusili všechno možné i nemožné. Ale dost bylo šarlatánství, pochybných praktik a nefunkčních babských rad. Elixír dlouhověkosti se konečně našel! A věřte, nebo ne, jsou to chilli papričky. Tak hurá do nejbližšího obchodu, kde na vás už čekají!

Co pálivé sousto, to kus zdraví

Kdo jí pálivé, ten se s velkou pravděpodobností dožije vysokého věku. I takhle nějak by se dal citovat závěr jisté studie, který chilli papričky velebí až do nebes (1). Jejich unikátní složení prý snižuje riziko předčasného úmrtí z jakékoli zdravotní příčiny až o 25 procent. Svatým grálem obsažených látek je pak rostlinný alkaloid kapsaicin, který je zodpovědný právě za onu pálivě pikantní chuť. Tato vychvalovaná složka však působí i na jiných frontách.

Kromě toho, že prokazatelně prodlužuje průměrnou délku života, také tišší bolesti, což může být užitečné třeba pro jedince s revmatoidní artritidou nebo migrénami (2). Kapsaicin zároveň pozitivně ovlivňuje střevní mikrobiom, který má vliv na téměř každý systém v těle. Velmi přínosný bývá při léčbě žaludečních vředů i gastrointestinálních poruch (3). Ale pozor, tlumí i symptomy obtěžující alergie (4)! A aby toho náhodou nebylo málo, rovněž urychluje metabolismus, takže je na něj spolehnutí i při hubnutí (5). Jenže v těch zmíněných chilli papričkách samozřejmě není jenom on.

Antioxidační pálivost pro boj s radikály

V této pikantní potravině se v hojné míře vyskytují i antioxidanty, jmenovitě pak lutein, kapsantin, zeaxantin, kvercetin a luteolin. Všechny neutralizují volné radikály, jež podporují vznik chronických chorob. A protože zde není nouze ani o vitaminy A a C, na své si přijde také imunitní systém (6). Co vy na to, dáte si jednu papričku?

Zdroje: (1) www.sciencedaily.com/releases/2020/11/201109074114.htm, (2) www.link.springer.com/article/10.1007/BF00196108#page-1, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35644413/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27485456/, (5) www.openheart.bmj.com/content/2/1/e000262, (6) www.realsimple.com/are-spicy-chili-peppers-good-for-you-7368535





Tip na snídani

Více tipů

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat