Prostreno.cz

Bezkofeinová káva obsahuje látku způsobující rakovinu

Bezkofeinová káva zřejmě vůbec není zdravější, jak si myslíme. Při procesu její výroby se často používá jistá látka, která má nebezpečně blízko k rakovině i onemocnění mozku. Situace je tak vážná, že se tento nápoj možná zcela zakáže!

Kardiaci, osoby s arteriální hypertenzí, těhotné ženy i lidé citliví na kofein či trpící poruchami spánku. Ti všichni si s nadšením a pocitem, že se „vlk nažere a koza zůstane celá“ vychutnávají bezkofeinovou kávu den co den. O své oblíbené občerstvení ale mohou brzy přijít.

Číhá na dně šálku smrt?

Káva bez kofeinu tvoří přibližně 10 procent celkové celosvětové kávové spotřeby (1). Jejím nejčastějším způsobem výroby je namáčení zrn ve vodě, která se po otevření důkladně proplachují v methylenchloridu. Tato chemická látka na sebe váže kofein a dokáže odstranit až 97 procent tohoto stimulantu. Svou práci dělá bezpochyby dobře, přesto americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv uvažuje o jejím naprostém zákazu, a to z důvodu sílících obav týkajících se rakoviny (2).

Tohle pít opravdu nechceme!

Podle aktivistů je používání methylenchloridu v naprostém rozporu s obvyklými zdravotními směrnicemi i selským rozumem. Pravdivost jejich tvrzení nevyvrací ani nezávislé studie, ze kterých vyplývá, že uvedená sloučenina podporuje rozvoj jaterních i plicních nádorů (3). Některé odborné poznatky poukazují také na zvýšené riziko rakoviny krve (4) a přímou souvislost s vážnými chorobami mozku (5). Jestli pod tíhou těchto skutečností k zákazu bezkofeinové kávy skutečně dojde, což by se údajně mělo vědět do následujících třech měsíců, zasáhne to do života zhruba 28 milionů lidí. Přesně tolik jich toto občerstvení pravidelně konzumuje (6). Každý tedy s napětím očekává, jak tohle celé dopadne a zda černé zlato v kofeinem odlehčené verzi bude v budoucnu ještě k mání. Týká se to i vás?

Zdroje: (1) www.gourmetkava.cz/en/decaffeinated-coffee-135, (2) www.foodnavigator-usa.com/Article/2024/03/11/Activists-petition-to-remove-methylene-chloride-from-European-coffee-bean-processing-amid-carcinogen-concerns, (3) www.web.archive.org/web/20230303175111/https://www.cdc.gov/niosh/docs/86-114/default.html, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3166749/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3166749/, (6) www.ncausa.org/about-coffee/decaf/Reject-decaf-ban






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pizza šneci

(2 hlasů)

Langoše

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat