Faktory ovlivňující vaši plodnost

Kojení, příliš mnoho pohybu a málo spánku vám brání otěhotnět? To se mýlíte! Co skutečně ovlivňuje vaši plodnost?

Čím větší touha mít děti, tím ochotnější jsou nadějní rodiče využít každé šance, ať je sebemenší, ke splnění svého snu o štěstí. Bohužel, většina z mnoha mýtů o plodnosti je prostě mylná. Na druhou stranu něco, jakkoli bláznivě to může znít, je ve skutečnosti pravda.

Pokud se tedy snažíte otěhotnět, měla byste zvážit tyto faktory, které mohou mít pozitivní i negativní dopad na vaši plodnost.

Kojení

Každá žena, která kojí, nemůže otěhotnět: tato fáma stále přetrvává, ale není pravdivá. Pokud po porodu vaše menstruace ještě znovu nezačala, máte jen dvouprocentní šanci na ovulaci. Tím je těhotenství téměř nemožné. Jakmile však menstruujete každý měsíc, můžete otěhotnět i přes kojení. 

Sport

Chcete otěhotnět a slyšela jste, že cvičení plodnosti škodí? Nebuďte příliš nadšená a nerušte své členství v posilovně příliš brzy. Mírné cvičení otěhotnění nezabrání. Opačně je to ale s intenzivním cvičením téměř každý den, ty vaši cestu k miminku mohou skutečně protáhnout.

Příliš málo spánku

Zase pozdě do postele? To není dobré. Osm hodin spánku je optimální, pokud si chcete splnit svůj sen o miminku. Produkce hormonu melatoninu probíhá ve tmě a tento hormon chrání vajíčka před poškozením. Plodnost může dokonce utrpět, pokud během týdne dostatečně spíte, ale o víkendu rádi chodíte na dlouhou dobu ven.

Kofein

Začít den je bez šálku kávy mnohem obtížnější. Pokud to s miminkem nejde, měla byste konzumaci kávy, přesněji množství kofeinu, snížit. Příliš mnoho kofeinu výrazně snižuje šanci na otěhotnění. Neměla byste konzumovat více než 200 mg kofeinu denně. To jsou dva šálky kávy nebo černého čaje. To platí i pro vašeho partnera!

Vyčistěte si zuby

Čištění zubů a používání zubní nitě alespoň dvakrát denně je skvělé nejen v boji proti zubnímu kazu, ale má prý i pozitivní vliv na plodnost! Ženy s parodontózou mají asi tolik problémů s otěhotněním jako ženy s velkou nadváhou. Tak šup k zubaři!

Lubrikanty

Pokud si chcete splnit svůj sen o miminku, využít každé příležitosti mít sex a vyzkoušet spoustu nových věcí, aby byl váš milostný život trochu pestřejší, je bezesporu dobrý nápad. Ale vyhýbejte lubrikantům! Mnoho komerčně dostupných lubrikantů, včetně těch označených jako „sperm-friendly“, inhibuje motilitu spermií. 

Počasí

Všechno je prostě hezčí a lepší, když je dobré počasí – a to platí i pro plodnost. Sluneční svit reguluje produkci hormonu melatoninu, který má vliv na plodnost. Sluneční svit také stimuluje produkci vitaminu D, který údajně zlepšuje kvalitu vajíček. Nejlepší způsob, jak otěhotnět: jet na dovolenou a mít dostatek slunce.

Plodnost matky

Velký nos, barva očí: to všechno vám vaše matka předala. Ve skutečnosti vám mohla předat i vaši plodnost. Proto pokud menopauza vaší matky začala velmi brzy, měli byste myslet na děti co nejdříve.

Úklid

Ftaláty, změkčovadla nacházející se v plastech, ale také komerční čisticí prostředky, a dokonce i kosmetické produkty, mohou snížit šanci na otěhotnění! Kupte si raději bio kosmetiku a nechte uklízet svou drahou polovičku!

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7202800/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3717046/, názory autora







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat