Klíčové vlastnosti duševně zdravých lidí

Jste strůjcem svého štěstí? Občas to není jednoduché, že? Přitom ke štěstí vám stačí pár – i když zásadních – vlastností.

Jak poznáte zdravého člověka? Samozřejmě to nelze úplně paušalizovat, ale je jisté, že duševní zdraví v tom hraje zásadní roli. A k tomu vám stačí tyto čtyři charakterové vlastnosti.

Empatie

Duševně zdraví lidé dokážou rozpoznat, reflektovat a klasifikovat své vlastní pocity. Zároveň jsou empatičtí a dokážou se vcítit a pochopit emoce druhého člověka. Tato otevřenost citům je důležitým faktorem pro duševní sílu a odolnost.

Nadšení

Druhý důležitý bod se týká extraverze, tedy družnosti a nadšení. Pokud se rádi stýkáte s jinými lidmi, komunikujete s nimi, pomáháte svému duševnímu zdraví.

Upřímnost

Další důležitou vlastností duševně silných lidí je upřímnost. Tady jde o otázku sociální kompatibility. Každý, kdo je psychicky stabilní, se přirozeně snaží neubližovat druhým – ale je upřímný a nelže, i když jsou věci nepříjemné.

Emoční stabilita

Neurotismus je emoční nestabilita, tedy to, jak rychle a silně podléháme úzkostem, depresím a podobně. Asi vás nepřekvapí, že duševně zdraví a vyrovnaní lidé duševními nemocemi trpí jen ve velmi výjimečně. Lidé s nízkou mírou neurotismu jsou také klidnější a uvolněnější. Takové osobnosti zároveň dokážou lépe ovládat své pudy a jsou méně náchylní k agresi a hněvu.

Co můžete udělat pro své duševní zdraví

Má někdo, kdo v sobě tyto vlastnosti nenajde, prostě smůlu? Ne, samozřejmě že ne. Protože často se stačí intenzivně zabývat vlastní osobností, silnými a slabými stránkami.

I když nedokážeme změnit svou osobnost o 180 stupňů, určitě můžeme na určitých bodech pracovat a růst z nich. A ne proto, že bychom nebyli dost dobří takoví, jací jsme, a potřebovali bychom se optimalizovat – ale proto, že z dlouhodobého hlediska nám bude lépe, když budeme duševně zdraví.

Zdroj: názory autora






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat