Nejkrásnější oblázkové pláže v Chorvatsku

Chorvatsko je známé svými oblázkovými plážemi – a ty mají velmi zvláštní kouzlo. Přestože oblázkové mají horší pověst než písek, mnohé oblázkové pláže patří k nejkrásnějším na světě. Proč?

Oblázkové pláže nevíří žádný písek, což má za následek křišťálově čistou vodu. Skalnaté pláže navíc bývají méně přeplněné než jejich písečné protějšky. Každý, kdo někdy navštívil pláže Chorvatska, potvrdí také jejich estetiku, protože rozmanitost oblázkových zrn v různých barvách a tvarech vytváří malebnou kulisu. Jsou to dostatečné důvody pro dovolenou v Chorvatsku? Pak vám představujeme ty nejkrásnější oblázkové pláže podél pobřeží Jaderského moře – jen si nezapomeňte boty do vody.

Idylická oblázková pláž Zlatni Rat, ostrov Brač

Pláž zvaná „Zlatý roh“ se nachází na Brači, ostrově v regionu Dalmácie před městem Split v Jaderském moři. Zlatni Rat, známá jako jedna z nejkrásnějších chorvatských pláží, je charakteristická svým tvarem půlměsíce, která jemně zasahuje do tyrkysových vod. Jemný štěrk, který pokrývá pláž, poskytuje nejen příjemný povrch, ale přispívá i k průzračnosti vody. Okolní voňavá borovicová krajina a výhled na azurové moře vytváří malebnou kulisu pro koupání, opalování, procházky nebo vodní sporty.

Tip: Do Zlatého rohu si můžete udělat také jednodenní výlet ze Splitu s hodinovou plavbou trajektem nebo katamaránem.

Oblázková plážová zátoka Sakarun, Dugi Otok

Pláž Sakarun je pravděpodobně jednou z nejkrásnějších oblázkových pláží v celém Chorvatsku. Světle modrá obloha, tyrkysové moře a téměř bílá směs písku a oblázků mají téměř karibskou atmosféru. Celý záliv je obklopen borovými lesy, takže je zde po celou denní dobu stinná a slunečná část, která je oblíbená zejména v horkých letních měsících. Díky mělké vodě je místo vhodné i pro cákání s malými dětmi. Na pláži Sakarun je také několik plážových barů a restaurací, které podávají chorvatskou kuchyni. Pro rodiny a páry, které hledají klid a přírodní krásy, je pláž malým rájem.

Odlehlá nudistická pláž Nugal, Makarská riviéra

Nugal Beach je nudistická pláž na Makarské riviéře, která se nachází v oblázkové zátoce obklopené strmými útesy mezi městy Makarska a Tučepi. Je zde klid, zejména ráno a pozdě odpoledne, protože přístup na pláž je po malebné cestě podél útesů. Samotná cesta inspiruje fantastickými výhledy na moře. Jakmile se dostanete dolů, čeká vás hrubá oblázková pláž a křišťálově čistá voda. Díky své spíše odlehlé dobrodružné poloze je pláž oblíbená u těch, kteří hledají přírodu a klid. Nenajdete tady nijak silnou infrastrukturu, ale to přidává na jeho nedotčeném kouzlu.

Absolutně čistá příroda v mysu Kamenjak, Istrie

Mys Kamenjak, který se nachází na jihu Istrijského poloostrova, ve skutečnosti není pláž, ale chráněný přírodní park, který ohromuje množstvím krásných zátok a pláží. Pobřežní oblast se vyznačuje skalnatým pobřežím, křišťálově čistou vodou a čistými, tichými plážemi. Vrcholem je malá skrytá zátoka Plovanije Cove. Díky čisté vodě je oblíbeným místem pro šnorchlování. Kromě plážového hopsání můžete na Kamenjaku podnikat nádherné túry po pobřežních stezkách – nebo jednoduše obojí zkombinovat.

Okouzlující oblázková pláž Stiniva, Vis

Impozantní útesy, jemné oblázky, čistá voda – co víc si přát? Pláž Stiniva na ostrově Vis je považována za jednu z nejúchvatnějších zátok na Jadranu se skvělými výhledy díky zužujícím se skalním útvarům. Samotná pláž se skládá z jemných oblázků a ultra čisté vody, které se vinou přirozenou stísněností zálivu do jakéhosi miniaturního ráje. Přístup na pláž je po pobřežní stezce, která prochází roklí, zvýrazňující krásu okolí. Kouzlo Stiniva nespočívá jen v jeho přirozené izolaci, ale také v klidu a přírodní nedotčenosti, které dělají z chráněného místa nezapomenutelnou destinaci.

Zdroj: názory autora






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat