Nezvaní návštěvníci v bytě. Zamezte bez chemie hmyzu vstup do vaší kuchyně

Možná to znáte – jednou za čas otevřete dvířka od špajzu a k vašemu údivu (a možná i vzteku) z nich vylétne mol. A možná ne jeden. Nebo s nevěřícným výrazem sledujete, jakou dálniční síť si směrem k vaší spižírně udělali mravenci a další nezvaní návštěvníci z řad hmyzu. Jak jim zamezit vstupu do bytu?

Moly si často již přineseme s nějakou potravinou z obchodu. Šedí „motýlci“ se pak ve špajzu či kuchyňské skříňce vesele rozmnoží a pochutnávají si na našich dalších zásobách. Mravenci zase bezpečně poznají, kde máme uloženo něco k snědku, a k hostině pozvou celou kolonii. To samé platí i pro nejrůznější broučky a spol. Ne že bychom se neradi dělili, ale obývat domácnost společně s hmyzem není nic příjemného. A tak se vyplatí snažit se, aby se k nám vůbec nenastěhoval (i když někdy je to složité – stačí, aby se usídlil u sousedů, se kterými sdílíme například stoupačky, a sdílená domácnost je na světě). Takže jak na to?

Zavařovačky po babičce

Suché potraviny, které ukrýváte ve spižírně (mouka, cukr, luštěniny, těstoviny, rýže…), nikdy nenechávejte v původním obalu. Pěkně vezměte sklenici se šroubovacím uzávěrem a zásoby do nich přesypejte (vyplatí se nechat si část balu, kde je nejen doba spotřeby, ale i třeba doba přípravy dané suroviny). Nejenže přes sklo se hmyz k jídlu nedostane, ale pokud si například zmíněné moly přinesete už z obchodu, nerozšíří se do dalších potravin.

Piksla, kam se podíváš

Ačkoli jsou šroubovací sklenice skvělými pomocníky, hodí se především na uchovávání potravin, po nichž nesaháme každý den. Například cereálie, sušenky apod. se vyplatí skladovat v plastových krabičkách a dózách, jež se dají nejen snadno „štosovat“, takže nezaberou tolik místa, ale bez potíží je otevře i dítě.

Pozor na krabičky

Mimochodem, nejrůznější broučci i molové mají rádi nejen vaše jídlo, ale také papírové obaly, ve kterých se potraviny často prodávají. A tak se s nimi rozlučte dřív, než poskytnete hmyzu čas a příležitost se v krabicích a krabičkách usídlit.

Voňavá záchrana

Podle babských rad nemají mravenci rádi vůni máty. A to je dobré vědět. Stačí totiž nakapat malé množství esenciálního oleje z máty na vatový tamponek a ten pak umístit na poličku ve spíži, kde uchováváte potraviny. Vůně máty se ostatně k jídlu hodí mnohem lépe než nejrůznější chemické odpuzovače z obchodu.

Další aroma, které můžete při ochraně špajzu použít nejen proti mravencům, ale i nejrůznějším broukům, je to skořicové. Opět můžete vsadit na esenciální olejíček, ale úplně stejně vám prý poslouží malá mistička skořice umístěná mezi potravinami.

Moli si pak příliš nepotrpí na vůni levandule. Esenciální olej z této bylinky seženete skoro v každé drogerii, tak toho využijte!

Hraniční čára

Další z prověřených lidových moudrostí tvrdí, že mravenci nikdy nepřekročí křídu. A tak vezměte obyčejnou bílou křídu a nakreslete s ní ve spižírně jakousi hranici. Okřídlenému hmyzu ve vstupu sice nezabráníte, ale mravenci by se měli otočit a nechat vaše zásoby na pokoji.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
16 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat