Vypěstujte si hezké pokojovky ze zbytků od svačiny

27.05.2021 | Bydlení a design

Pokojové rostliny jsou nepostradatelnou a voňavou dekorací našich bytů a domů. Není však potřeba je kupovat. Vypěstujte si je ze zbytků, které byste jinak nejspíš vyhodili do koše.

Citrusy

Není nic jednoduššího, než vyplivnout pár pecek z mandarinky, citronu nebo pomeranče rovnou do květináče. Květináč zakryjte igelitem tak, aby byl zachován přísun vzduchu a hlínu udržujte vlhkou, dávejte však pozor na stanoviště. Ideální je polostinné stanoviště, bez hrozby popálení od přímého slunce. Až rostlinky poporostou, igelit odstraňte a pravidelně zalévejte. Po roce rostlinky rozsaďte. Nečekejte však, že budou plodit, krásné na pohled ale budou.

Avokádo

Avokádo v pokojové verzi vyroste na tenkém kmínku a pyšnit se bude většími, sytě zelenými, k zemi svěšenými listy. Tady si ale s pouhým zaléváním hlíny nevystačíte. Pecka z avokáda je velice tvrdá a donutit ji k naklíčení vyžaduje notnou dávku trpělivosti. Nejlepším způsobem je po obvodu pecky zapíchnout čtyři párátka nebo části špejle a špičkou nahoru ji položit na sklenici s vodou, aby byla spodní polovina pecky ponořena ve vodě. Vodu měňte každý den a vyčkávejte. Přibližně po pěti týdnech se objeví ve vodě kořínky. Pokud vrchní část vyraší, zasadíme semeno do květináče tak, aby vrchní třetina vyčnívala z hlíny.

Mango

Semeno je uvnitř pecky, a proto je efektivnější vyjmout jej nejprve z vláknitého obalu. Semínko zasaďte kolmo jednou třetinou do kokosového substrátu. Květináč umístěte na světlé a teplé místo a substrát udržujte stále vlhký, ale ne přemokřený. Semeno vyklíčí zhruba za jeden až tři měsíce. Mango je ve své domovině až 40 metrů vysoký strom, vy se ale bát nemusíte. V našich podmínkách dorůstá okolo jednoho metru.

Ananas

Vypěstovat si doma můžete i ananas. Je však důležité koupit co nejčerstvější plod. Ten poznáte podle toho, že zatáhnete za lísky růžice a ty drží pevně na svém místě. Růžici neodřezávejte, ale ukruťte ji do strany. Tím se vyhnete zahnívání zbytku plodu v květináči a sázet budete jen suchou růžici. Spodní lístky otrhejte, abyste odhalili část kmínku. Růžici pak postavte do misky a nalijte vodu zhruba do jednoho centimetru výšky odhaleného kmínku. Zhruba po měsíci vyrazí drobné kořínky. Tehdy můžete ananas zasadit do substrátu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

406 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
88 Příspěvků
Poslední příspěvek 10.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat