Šamponu na vlasy se zříká stále více lidí

Mytí vlasů bez šamponu, pouze za pomoci čisté vody, se stalo skutečným trendem dnešní doby. Má to ale svá rizika. Je třeba počítat s tím, že omezená hygiena může způsobit lupy, infekce, kvasinky a nadměrné vypadávání. Kdo si to vezme na triko?

Sulfáty, parabeny, formaldehyd, triclosan, syntetické vůně a barvy – tohle všechno „plave“ v běžně používaných a dostupných šamponech. Dobře to samozřejmě není, protože dle závěrů studií (1) jde o toxické a karcinogenní látky, které mimo jiné způsobují rakovinu a nepříznivě ovlivňují sexuální funkce a plodnost. I tohle je důvod, proč se stále více lidí těchto produktů nadobro vzdává. Názor odborníků ale není tak pozitivní, jak by se mohlo zdát.

Poloviční práce se nevyplácí

Umývat si vlasy pouze vodou, to by to nemuselo být úplně dostačující. Rizikem je tu možné podráždění pokožky hlavy, vznik lupů, zhoršení stávajících kožních potíží a zpomalený růst hřívy. „Tyto stavy podporují svědění, takže se mnozí neustále škrábou, čím si vlasy lámou přímo u kořínků,“ popisuje své zkušenosti britská dermatoložka Anastasia Therianou (2). „Hromadění potu, odumřelých šupinek kůže, nečistot a přirozeného mazu vede k rozvoji plísní a přemnožení kvasinek, což pak vyžaduje dlouhodobější léčbu,“ upozorňuje lékařka. A teď, babo, raď!

Následky, které jsou vidět

Všeříkající závěry přináší i výzkum (3) zveřejněný v časopise Skin Appendage Disorders, který prokázal, že jedinci, kteří si vlasy myjí málo a nedostatečně, čelí značně zvýšené pravděpodobnosti nadměrného vypadávání. Přesto jde o silný moderní trend založený na teorii, že pokud si člověk kštici oplachuje pouze vodou, vlasová pokožka se časem přizpůsobí a vytvoří přesně správné množství olejů, aby vlasy zůstaly v optimální kondici. „Důkazy, které by to potvrdily, neexistují,“ připomíná další londýnská dermatoložka Angela Tewari s tím, že důkladná hygiena se bez čisticích prostředků zkrátka neobejde.

Zdroje: (1) www.pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.est.2c07247, (2) www.dailymail.co.uk/health/article-13210531/young-men-obsessed-TikTok-trend-ditch-shampoo-lose-hair.html, (3)w ww.www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8138261/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:04
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat