Jak jednat s lidmi, kteří příliš mluví

27.04.2024 | Vztahy

Historku o autonehodě kolegyně z práce slyšíte už popáté. Jenže tahle dáma se ve vyprávění tak vyžívá, že vás s ní zahlcuje opakovaně. A obvykle přidává i něco navíc. S lidmi, kteří mluví příliš dlouho a příliš mnoho, je obtížné komunikovat. Jak se dají zastavit?

Mluví, mluví a mluví. Kolega, soused, rodinný příslušník, vlastně kdokoli. Jelikož vás tyhle upovídané osoby horko těžko pustí ke slovu, nakonec se jim začnete vyhýbat. Vždyť ony vám ani neumožní odpovědět na otázku, jak se vlastně máte. Ano, je to s nimi těžké, ale recept na jejich výřečnost přece jen existuje.

Nevyžádaná hovornost v každodenním životě

Za nadměrnou upovídanost podle psychologů může ztráta kontroly a funkce předního laloku. Lidé, kteří žvanění neumí zastavit, si podle odborníků vůbec neuvědomují, že připomínají kolovrátek. Navíc se obvykle potýkají s nesoustředěností, jejich řeči chybí struktura, často odbočují od tématu a ostatní přetěžují irelevantními informacemi. Máte-li někoho takového ve svém okolí, naučte se, jak s ním pracovat.

Vhodná strategie

Nejprve je vhodné pochopit, že upovídanost navzdory výše uvedenému stanovisku psychologů může pramenit i z osamělosti a dožadování se pozornosti. V takovém případě dotyčnému poskytněte emocionální podporu. Kývejte na znamení souhlasu, řekněte, že mu rozumíte, ale jste nuceni váš rozhovor zkrátit. Zrovna totiž spěcháte. Zároveň vytvořte sktrukturu, která pomůže někomu se špatnými komunikačními schopnostmi zúžit řeč na to, co je nejrelevantnější. „Počkej, teď jsi odbočil. Vrať se k tomu zpátky, zbytek si třeba můžeme říct příště.“

Staňte se mentorem

Nebuďte na danou osobu příliš rázní, neokřikujte ji a nenabádejte, aby byla zticha (je to ponižující a neslušné). Pouze zjišťujte, jak se dá ve svém vyprávění omezit. Pakliže to nezabere, do konverzace zapojte další členy, je-li to možné. Toto přerušení upovídanou osobu obvykle odtrhne od původních myšlenek.

Skáče vám do řeči a pořád dokola opakujte stejné historky? Místo negativního postoje klidným hlasem proneste, že si přejete dokončit větu. Nebo že příběh o loňské dovolené už znáte nazpaměť. Stručně řečeno, jakmile naleznete způsob, jak s grácií ovládat příliš dlouhé monology neúnavných řečníků, postupem času si je naučíte přistupovat na vaše pravidla.

Zdroje: www.psychologytoday.com/us/blog/fulfillment-at-any-age/202403/6-ways-to-deal-with-people-who-talk-too-much







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

88 Příspěvků
Poslední příspěvek 15:15
140 Příspěvků
Poslední příspěvek 15:14

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat