Muškátový oříšek osvěžuje ústa třicetkrát účinněji než máta

Mentol je jedním z nejstarších osvěžovačů dechu. Je bohatě zastoupen v mátě, kterou lidé pro své blahodárné účinky používají už tisíce let. Vědci z Japonska ale tvrdí, že mentol brzy nahradí ve žvýkačkách, zubních pastách a dalších přípravcích neolignan z muškátového oříšku. Má také osvěžující účinky, ale je až třicetkrát silnější a po požití funguje třikrát déle než mentol.

„Tato látka má dlouhodobý osvěžující účinek zřejmě proto, že se mnohem pomaleji vstřebává. To je tedy cenná vlastnost u mnoha výrobků. Vysoké koncentrace mentolu můžou působit až pálivě a nepříjemné podráždění,“ tvrdí Tomohiro Širai z japonské společnost Kao sídlící v Točigi.

Neolignan v ústech člověk nepocítí okamžitě jako mentol, nastupuje pomaleji a drží déle. Právě pomalý nástup účinku je příjemnější než prudká pálivá nálož, kterou člověk zažívá po užití pasty či ústní vody s mentolem.

„Výrobky ústní hygieny jsou samozřejmě prvním produktem, který nás u této látky napadá,“ dodal doktor Širai.

Bylinná pomoc

Ovšem nejen muškátový oříšek a zmíněná máta pomůže, když potřebujete osvěžit dech. Ve štychu vás nenechají ani další poklady přírody!

Hřebíček

Na vašem dechu je něco divného? Ihned sáhněte po hřebíčku a jen tak jej povalujte v ústech. Hřebíček je jedním z nejznámějších tradičních léků na špatný dech. Ve skutečnosti se často přidává do řady ústních vod.

Petržel

Ozdobili vám v restauraci jídlo petrželkou? Nechte si ji až na konec! Vědci říkají, že chlorofyl, který je v ní obsažen, patří k vynikajícím ústním deodorantům.

Levandule

Je hezká, krásně voní a ještě působí proti špatnému dechu. Ano, levandule. Pokud je vám proti srsti vložit si ji do úst „jen tak“, poohlédněte se po nějaké ústní vodě s jejím obsahem.

Bazalka

Žádná kuchyň by bez bazalky nebyla úplná. A co víc, pár jejích lístků může ukončit vaše trápení s dechem. Bazalka totiž má deodorizační a antimikrobiální vlastnosti.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
16 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat