Jedna sklenice sladké limonády denně sníží šanci na početí o čtvrtinu

Slazené perlivé limonády jsou zhoubné nejen pro zdraví srdce a cév a jejich pravidelná konzumace nesouvisí jen s rozvojem obezity či diabetu typu 2, ale poškozuje také plodnost ženy a muže. Jediná sklenice nápojů typu kola sníží pravděpodobnost početí o pětadvacet procent kvůli poškození plodnosti u ženy i muže. Nejhorší vůbec pro plodnost dvojice jsou pak energetické nápoje.

Tvrdí to vědci z Bostonské univerzity, kteří vyšetřili 3 828 mužů a žen ve věku jednadvacet až pětačtyřicet let. Analyzovali u nich konzumaci různých nápojů a vztáhli ji k jejich plodnosti.

Podle výsledků ženy, které vypijí denně více než sklenici koly nebo jiných slazených perlivých nápojů, počnou dítě s pravděpodobností nižší o pětadvacet procent. U mužů přitom tohle množství takových nápojů sníží schopnost oplodnit partnerku o třiatřicet procent. Ještě horší výsledky přitom mají lidé konzumující energetické nápoje.

„Odhalili jsme pozitivní vztah mezi příjmem slazených perlivých nápojů a sníženou plodností, který byl neměnný i po zohlednění jiných faktorů ovlivňujících plodnost, jako jsou obezita, pití kávy, konzumace alkoholu, kouření a kvalita stravy. Páry plánující těhotenství by měly ze svého jídelníčku takové nápoje zcela vyloučit, zvláště pokud mají problém počít dítě,“ tvrdí profesorka Elizabeth Hatch z Bostonu.

Nepřítel pro srdce

Jak již bylo řečeno v úvodu, vztah mezi slazenými limonádami a obezitou či cukrovkou nejspíš nikoho nepřekvapí. Ovšem tyto nápoje nijak neprospívají ani našemu srdci! Pravidelná a častá konzumace balených limonád má totiž zhoubný vliv na zdraví oběhové soustavy. Rozsáhlý výzkum z ostrova Kjúšú dokazuje, že konzumace perlivých sladkých nápojů výrazně zvyšuje riziko infarktu a mrtvice, což bývají často fatální příhody.

Podle vědců z Fukuoky hraje zásadní roli v nápoji nejen nadbytek cukru, ale také kyselina fosforečná a kyselina hydrogenuhličitá. Káva, čaj, džus, mléko a kakao ve srovnání se zmíněnými nápoji riziko onemocnění oběhové soustavy nezvyšují.

„Naše objevy dokazují, že omezení příjmu sycených slazených nápojů by mohlo mít pozitivní vliv na zdraví lidí. Některé epidemiologické studie dokazují pozitivní vztah mezi konzumací limonád a zvýšeným rizikem chorob oběhové soustavy a mrtvice, zatímco jiné studie dokazují, že konzumace zeleného čaje a kávy snižují riziko a úmrtí na choroby oběhové soustavy. Podle všeho hraje zásadní roli právě kyselina obsažená v těchto nápojích,“ uvedl profesor Keidžiro Saku z Fukuokské univerzity.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat