Prostreno.cz

Mochyně není jen na ozdobu dezertů. Hodí se i do omáček

Pro svou výraznou chuť připomínající citrusy tvoří důležitou složku mexických studených omáček salsa verde nebo guacamole. Vypadají jako malá zelená rajčata uzavřená v křehkém obalu. Seznamte se s plody mochyně dužnoplodé, které podporují imunitu i ostrý zrak!

Tomatillo (Physalis philadelphica) neboli mochyně dužnoplodá pochází z Mexika, kde patří k základním složkám různých druhů omáček, které jsou populární ve Střední a Jižní Americe. Vyrábějí se z nich i džemy a želé, jsou náhradou lilku. A jejich konzumace je velmi dobrý nápad, neboť nabízejí řadu zdraví prospěšných látek. S čím vším vám mohou pomoci?

Podpora lepšího trávení

Vynikající zdroj vlákniny. Lépe to ani říct nejde. Tento druh mochyně zvyšuje tvorbu trávicích šťáv a enzymů, které jsou nezbytné pro to, aby jídlo, které jíte, bylo řádně rozloženo. (Vaše střevo pak má čas získat všechny vitamíny a minerály.)

Zdravé srdce

Každý ví, že vláknina je dobrá nejen pro trávicí, ale i kardiovaskulární systém. To proto, že pomáhá při čištění tepen. Jinými slovy, pravidelné konzumace plodů mochyně dužnoplodé může pomoci snížit riziko srdečního infarktu a mrtvice. Aspoň tak to tvrdí vědci.

Posílení imunitního systému

Dalším důvodem, proč jsou tomatillos dobré pro vaše srdce, je přítomnost vitaminu C. Tento v podstatě antioxidant pomáhá udržet hladinu cholesterolu v lati a udržuje funkční trávicí trakt. A pochopitelně podporuje imunitní systém, což vede ke značnému snížení rizika vzniku infekcí horních cest dýchacích. Během chřipkové sezony k nezaplacení!

Ostrý zrak

Dalším vitaminem, který můžete získat z mochyně dužnoplodé, je vitamin A, který je primárně spojen s očním zdravím. Vitamin A je ve skutečnosti antioxidant, a stejně jako vitamin C patří k vynikajícím ochranným prostředkům proti volným radikálům. Oční lékaři tvrdí, že zařazením potravin bohatých na vitamin A do jídelníčku, jako je třeba již zmíněná mochyně, zajistí ostrý zrak a nedotčené vidění.

Snížení rizika rakoviny

Díky vysokému obsahu antioxidantů, které neutralizují přebytečné volné radikály v těle, se hovoří i o tom, že by mochyně mohla působit jako prevence vzniku rakoviny. Podle vědců jsou antioxidanty přítomné v „dužnoplodce“ zvláště prospěšné pro prevenci rakoviny ústní dutiny a plic. Nevíte, kde tomatillos sehnat? Semínka jsou na českém trhu k dostání už za pár korun. Zkuste si vypěstovat vlastní úrodu plnou zdraví!





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pizza šneci

(2 hlasů)

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Dršťková polévka

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat