Prostreno.cz

Zdravější než cukr? Oblíbený agávový sirup je stejně bezpečný

Agávový sirup (nektar) je sladidlo extrahované z agáve, což je rostlina, která se nejčastěji vyskytuje v Mexiku. Je tenhle sirup tak zdravý, jak se tváří? Prý si s obyčejným bílým cukrem moc nezadá!

Rafinovaná fruktóza. Asi tak by se dal popsat agávový sirup, který je podle některých zdraví prospěšný a organický. Chyba lávky. Míza agáve, ze které se sirup vyrábí, obsahuje nejen hodně cukru, ale také další zdraví prospěšné látky (například fruktany), jenže při dalším zpracování agávového nektaru a výrobě sirupu se fruktany rozštěpí na fruktózu, což spolehlivě zničí všechno prospěšné, co původně míza agáve nabízela. Jaká škoda!

Pouhé sladidlo. Nic víc?

To, že je tedy na obale uvedeno „organický a zcela přírodní“ sirup, je zavádějící. Nikde se nepíše, že sirup prošel rozsáhlým procesem chemické rafinace, který mění jeho enzymatickou strukturu. Navíc existuje přímá vazba mezi chemickou fruktózou a smrtícími degenerativními nemocemi.

Kritici také poznamenávají, že po konzumaci agávového sirupu se rafinovaná fruktóza změní na triglycerid, který je v podstatě uložen jako tělesný tuk. A zatímco vysoce fruktózový agávový sirup nezpůsobuje extrémní špičky hladiny cukru v krvi, jako tomu je u běžného bílého cukru, je stejně tak nezdravý.

Podle expertů se podílí na vyčerpání minerálů těla, podráždění jater, kalení tepen, srdečních chorobách, zvýšené tělesné hmotnosti a obezitě. Dokonce se udává, že co se týče těhotných žen, jsou jeho účinky na plod přímo toxické.

1,5krát sladší než cukr

Nektar z agáve podle všeho postrádá aminokyseliny, vitaminy, minerály, pektin a vlákninu. V podstatě je tedy jedná o prázdné kalorie, za které v mnoha případech spotřebitel zaplatí několik desítek i stovek korun. Výsledkem však je, že po konzumaci sirupu tělo nerozpozná rafinovanou fruktózu. (Rafinovaná fruktóza se v těle zpracovává skrze játra a zasahuje do užívání klíčových minerálů, jako je hořčík, měď a chrom.) Celé je to vlastně docela k pláči.

Agáve jako takové totiž obsahuje saponiny a fruktany, fytochemikálie spojené s mnoha prospěšnými a imunitními schopnostmi. Jeden z těchto fruktanů, známý jako inulin, je přírodní rostlinné sladidlo s extrémně nízkým účinkem na hladinu cukru v krvi a cholesterolu. Starobylí Aztékové dokonce používali nektar jako léčivý prostředek na všemožná zranění. To už je ale dávno pryč.

Člověk svými chemickými procesy ničí původní poslání agáve. Při nákupu agávového nektaru je tak velmi důležité informovat se, zda dané sladidlo pochází z důvěryhodného zdroje a zda společnost, která jej zpracovala, nepoužívá chemikálie. Je to ale o hledání pomyslné jehly v kupce sena. Výjimky však existují!





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Palačinky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat