Mirabelky jsou regionální ovoce, které zraje mezi červencem a zářím. Proč jsou tyhle malé kuličky tak zdravé a co z nich vyrobit?
Mirabelky, které si lidé občas pletou se špendlíky, jsou žluté plody slivoně a patří k domácím odrůdám. Vychutnat si je můžete čerstvé nebo jako marmeládu. Mirabelky rostou na slunných a před větrem chráněných místech. Pochází původně z Asie, ale ve středověku se rozšířily po Evropě. Sezonu mají tyhle žluté sestry švestek od července do září. Zralé jsou oranžovožluté, někdy mají červené flíčky.
Zdravé kuličky
100 gramů mirabelek obsahuje asi 65 kcal a zhruba 14 procent cukru – odtud jejich sladká chuť. Zároveň jsou vynikajícím zdrojem různých vitaminů řady B, vitaminů A, C a E nebo také betakarotenu. Z asi 80 procent se skládají z cukru, ale nemají žádný tuk a 1,5 procenta vlákniny.
Z minerálních látek v mirabelkách najdete především draslík, ze stopových prvků převážně mangan a měď. Kromě toho jsou plné pektinů, které zajišťují správnou funkci střev.
Na co je použít
Ideálně je použít mirabelky čerstvé, můžete je dát ale i do koláče. Kromě toho jsou výborným základem likérů. Výborně se hodí i do kompotů, marmelád nebo sirupu.
Vyzkoušet můžete i náš recept na marmeládu.
Marmeláda z mirabelek, nektarinek a kiwi
Suroviny na 10 sklenic
600 g odpeckovaných mirabelek
250 g oloupaných kiwi
400 g odpeckovaných nektarinek
1 balíček kyseliny citronové
1 kg želírovacího cukru
podle chuti dvě až čtyři snítky rozmarýnu
Postup
1 Všechno ovoce nakrájejte na malé kousky, dejte do hrnce spolu s rozmarýnem, želírovacím cukrem a kyselinou citronovou a přiveďte k varu.
2 Nechte asi 4 minuty probublávat.
3 Potom vyjměte rozmarýn a marmeládou ihned naplňte čisté sklenice.
4 Ty uzavřené postavte na deset minut vzhůru nohama, potom otočte a nechte vychladnout.
Zdroj: www.potsandpans.in/blogs/articles/mirabelle-health-benefits-uses-and-important-facts, názor autora
Sledujte nás na sociálních sítích: