Prostreno.cz

Anglický crumble na českém stole

Každý ho zná, každý ho miluje – lahodný crumble. A pokud milujete koláče s drobenkou, zamilujete si crumble také. Věděli jste, že existuje více druhů drobenky a použít můžete téměř jakékoli ovoce?

Crumble je dezert anglické a americké kuchyně. Ovoce, jako jsou jablka a rebarbara se uvaří nebo rozdrtí a ochutí skořicí a cukrem. To se posype drobenkou z mouky, másla a cukru, doplněné třeba ovesnými vločkami nebo ořechy. Celé se to upeče a podává s vanilkovým krémem nebo zmrzlinou. Ovoce se může lišit podle ročního období.

Crumble je pravděpodobně vynález Britů. Anglické slovo “crumble“ znamená rozpadat se. Britská klasika se zrodila z nutnosti. Základní ingredience jako cukr, mouka nebo máslo, byly za války vzácné, ale stále bylo možné z mála připravit drobenku. Jedná se o klasický britský dezert, který nemá pevné dno a peče se v zapékací misce. Základní receptura se v průběhu let měnila, například za použití koření nebo ořechů. Pro chuť to může být ještě špetka soli a skořice nebo vanilka.

Ořechovo jablečný crumble

Ingredience

20 g másla

55 g mouky

35 g lískových ořechů (mletých)

35 g lískových ořechů (hoblovaných)

55 g cukru

1 lžička skořice (mleté)

špetka soli

500 g jablek

½ balíčku vanilkový cukr

1 citron

máslo (na vymazání)

50 g zakysané smetany

½ lžíce moučkového cukru

20 g brusinek

Postup

1 Rozpusťte 20 g másla. Smíchejte mouku, oba druhy lískových ořechů, 30 g cukru, skořici a špetku soli. Přidejte rozpuštěné máslo, vše promíchejte a 30 minut chlaďte. Nastrouhejte trochu citronové kůry a vymačkejte asi 1,5 lžíce šťávy.

2 Oloupejte jablka a nakrájejte je na tenké plátky. Přidejte 25 g cukru, vanilkový cukr a citronovou šťávu a marinujte. Předehřejte si troubu na 200 stupňů.

3 Vymažte 6 zapékacích mističek máslem a rozprostřete do nich jablečnou směs. Posypejte drobenkou.

4 Pečte v horké troubě asi 20 minut až do křupavé hnědé. Krátce před koncem pečení přidejte na drobenku brusinky. Zakysanou smetanu smíchejte s trochou citronové kůry.

5 Upečený crumble poprašte moučkovým cukrem a nechte mírně vychladnout. Na crumble dejte zakysanou smetanu a podávejte lehce zchladlé.

Zdroj: essen und trinken, názory autora, https://www.thespruceeats.com/easy-traditional-apple-crumble-recipe-435938





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat