Prostreno.cz

4 recepty na grogy, které si zamilujete

Grog? Zahřeje a vyžene bacily! Pokud nemáte rádi rum, nahraďte ho třeba vodkou nebo whisky. Veselí budete celé odpoledne!

Grog je nápoj anglického původu. Se svojí silou opojení stojí nad punčem a připravuje se hlavně z horké vody, některých lihovin (rum, koňak, whisky) a cukru nebo medu. A jeho oblíbenost? Společně se zmíněným punčem a medovinou patří k tomu nejfrekventovanějšímu, co lidé pijí, zvlášť v období před koncem roku. Ovšem pozor, jeho méně známé varianty jsou stejně „veselé“ jako ta, kde hlavní roli hraje dědeček rum. Zkusíte tyhle 4 druhy, z nichž jeden patří ke klasickým verzím oblíbeného „zahřívadla“?

Námořnický grog

Potřebujete: 15 cl svařené vody se skořicí, hřebíčkem a citronovou kůrou, 6 cl rumu a 2 cl cukrového sirupu. (Ten se dá běžně koupit v supermarketech, nicméně připravit si ho můžete i doma. Jako na to? Na mírném ohni rozpustíme v hrnci 600 g cukru v 0,5 l vody. Poté zvýšíme teplotu a vaříme ještě pět až osm minut. Odstraňujeme vzniklou pěnu.)

Postup: Vařící vodu s obsahem koření osladíme cukrovým sirupem, přes sítko scedíme a nalijeme do nahřátých sklenic. Dolijeme rumem a podáváme se lžičkou. (Pro všechny druhy grogů se nejlépe hodí sklenice s kovovou objímkou.)

Citronový grog

Potřebujete: 1 dl vody, 2 cl citronového cukrového sirupu, 2 cl citronové šťávy, 4-5 cl whisky.

Postup: Do varné nádoby nalijeme vodu a sirup a postavíme na oheň. Přivedeme k varu, odstavíme, přidáme citronovou šťávu a horkou tekutinu nalijeme do zahřátých sklenic. Dolijeme whisky a podáváme se lžičkou.

Rumový grog

Potřebujete: 2 cl vařící vody, kolečko citronu, 4-5 cl rumu, 2-3 kostky cukru.

Postup: Do nahřáté sklenice nalijeme vařící vodu, dolijeme rumem a ozdobíme kolečkem citronu. Cukr připravíme zvlášť.

Turistický grog

Potřebujete: ¾ l vody, 10 dkg medu, špetku skořice, 6 cl ovocného sirupu (pomerančové šťávy), šťávu z jednoho citronu, ¼ l vodky nebo rumu.

Postup: Vodu svaříme s medem, skořicí a ovocným sirupem, procedíme, přidáme šťávu z citronu, nalijeme do nahřátých sklenic a doplníme vodkou nebo rumem. Lžička je samozřejmostí.

Tip: Obecně pro jednu osobu počítejte s jedním dílem lihoviny na 3-4 díly vody nebo jiné tekutiny.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat