Prostreno.cz

Žaludy: Dříve velká pochoutka, dnes lék na bolest v krku

Žaludy v kuchyni? A proč ne? Naši předkové se k nim uchylovali v době nouze a žaludy měli za náhražku kávy a v rozemleté podobě za mouku (obojí bezlepkové). Dnes si z nich můžete připravit skvělé kloktadlo ulevující při bolestech v krku!

Na plody dubu se dnes neklade takový důraz, ale dřív se hned vědělo, co s nimi. Lovci a sběrači doby kamenné sbírali žaludy stejně horlivě jako indiáni v Novém světě. Je prokázáno, že v mladší době kamenné příslušníci středomořských národů, stejně jako Germáni a Slované, pekli z žaludové mouky chléb.

Když lidé přírodu milovali

Žaludy byly rozemlety a v sítích ponořeny na několik dní do tekoucí vody, aby se vyplavily třísloviny a hořké látky. Tento zdroj potravy se využíval ještě před ne tak dávnou dobou, v dobách hladu, když se nevydařila sklizeň. (Duby se uctívaly a kdysi se tyto stromy vysazovaly tak jako se dnes vysazují ovocné sady. Dubový háj byl posvátný, zasvěcený hromovládci Perunovi, a sběr žaludů byl obřadem, který se pravidelně vykonával na den sv. Michala - 29. září.)

Kde ochutnat, co naši předkové znali?

Na podzim se do lesů naháněla prasata, aby se vykrmila žaludy, a podle toho byla posuzována cena lesa. Ne podle dřeva, ale podle počtu prasat, která se tam mohla najíst. Teprve až když se objevily brambory přivezené z Ameriky, přestal být o výkrm prasat žaludy zájem. Ale to nic nemění na tom, že takové „obyčejné“ žaludy mohou přinést užitek i v dnešní sobě.

Kromě zmíněné žaludové mouky, kterou běžně koupíte v obchodech se zdravou výživou, je velmi zajímavá i žaludová káva z pražených žaludů. Mezi její výhody patří, že je naprosto bez obilovin, a tudíž nad ní zaplesá srdce každého celiaka, ale také člověka, který k životu nepotřebuje kofein.

Žaludy nejsou pro každého

Zároveň působí příznivě na lidský organismus – bojují proti krvácení, žaludečním obtížím, průjmům a různým zánětům. Nečekejte však typickou chuť a vůni kávy, na kterou jste zvyklí. Žaludovkou se musíte propít, aby vám zachutnala. A když to nepřijde, nejspíš vám není souzená.

Domácí medicína

Ze žaludů se ale dá vykouzlit také pálenka. Ta se momentálně drží v oblibě v Severní Koreji, kde se kromě brambor k výrobě lihovin používají právě žaludy. Vy si ale spíš připravte medicínu ulevující při bolestech v krku. Co potřebujete? Pouze hrst nasekaných zralých žaludů.

Ty přelijte vroucí vodou a nechte půl hodiny louhovat. Poté tuto tekutinu sceďte a po doušcích kloktejte během celého dne, dokud vám nezbude ani kapka. Druhý den postup opakujte. Neužívejte však déle než tři dny.

Zdroj: Magické rostliny Keltů, Wolf-Dieter Storl






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat