Prostreno.cz

Nejjednodušší způsob, jak zpracovat špenátové listy

Že vašim blízkým špenát moc nevoní? Tak to ještě neochutnali jeho skvělou verzi. Vyměňte slané brambůrky za špenátové chipsy a ukažte rodině, že se v této listové zelenině mýlili!

Každý může mít obrovský prospěch z konzumace špenátu, protože tato tmavě zelená listová zelenina je plná všech druhů vitaminů a minerálů. Bohužel, kvůli jeho hořké chuti nepatří na seznam oblíbených potravinových položek, a to zvlášť u dětí, jejichž rostoucí těla špenát potřebují „jako sůl“.

Dobrou zprávou je, že existuje velmi důmyslný způsob, jak začlenit špenát do stravy, aniž by ho dospělí a děti odmítali. Pokud nemáte žádné předchozí zkušenosti s přípravou lahodných a zároveň křupavých špenátových listů, nemusíte mít strach. Ve skutečnosti potřebujete jen 15 minut času a chuť dopřát sobě i blízkým dobrou „svačinku“, která zlepšuje zrak, snižuje krevní tlak, zpevňuje kosti, zuby a svaly, pozitivně působí na zdraví pokožky a vlasů a eliminuje riziko abnormalit nervového systému u dětí.

Špenátové chipsy

Připravte si 2 šálky listů špenátu, 1 polévkovou lžíci extra panenského olivového oleje, 1/2 čajové lžičky prolisovaného česneku, 1/2 čajové lžičky mořské soli (jemně mleté) a 1/4 čajové lžičky černého pepře. (Použití koření zohledněte vůči potřebám dětí.)

Dejte špenátové listy do cedníku a důkladně ho omyjte pod tekoucí vodou. Odstraňte přebytečnou vodu. Troubu předehřejte na 160 °C a připravte si velký plech na pečení a pečicí papír. Ve větší míse důkladně promíchejte špenátové listy spolu s extra panenským olivovým olejem (ideálně použijte pár dřevěných lžic). Ujistěte se, že je každý list obalen v oleji.

Jeden postup, mnoho verzí

Zapracujte česnek, mořskou sůl a černý pepř. Znovu promíchejte a v jedné vrstvě poklaďte listy na plech vyložený pečicím papírem. Pečte asi 8 až 10 minut (během pečení hlídejte, aby se nepřipálily) a poté nechte vychladnout. Dobrou chuť!

Příprava špenátových chipsů není nikterak složitá. V dospělácké verzi mohou být ostré, výživné a chutné. Neváhejte experimentovat s různými bylinkami a kořením. Chuť špenátových lupínků lze doladit i dipem složeným z jogurtu, zakysané smetany, soli, špetky pepře a stejného množství zeleninového kořenícího dochucovadla (vegeta). Pochopitelně, že i v tomto případě se dá ledacos přidat i ubrat. Špenátové lupínky skvěle chutnají i s avokádovým hummusem.

Mimochodem, příště si zdravé chipsy můžete připravit i z batátů (sladkých brambor), červené řepy, mrkve či pastiňáku.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pizza se smetanovým základem

(1 hlasů)

Brokolicové placičky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat