Domácí chléb
Není nad vlastnoručně upečený chleba,provoní celý byt a je skvělý
-
3h a 0min
2h a 0min příprava
60min vaření
-
887 kJ / 212 kcal
energetická hodnota na 100g
Nutriční informace na 100 gramů:
bílkoviny8g
sacharidy43g
tuky1g
Ingredience na
- 100 ml
vlažného mléka
- 1/2 kostky
droždí
- 1 lžička
pískového cukru
- 150 g
hladké mouky
- + trochu na podsypání
- 350 g
žitné mouky
- 2 lžičky
soli
- 1 lžíce
drceného kmínu
- 200-250 ml
podmáslí
Postup přípravy
- Smíchejte mléko, cukr, droždí a asi lžíci žitné mouky na řídkou kašičku. Takto připravený kvásek nechte vzejít na teplém místě.
- Když se zdvojnásobí jeho objem, promíchejte ho s ostatními přísadami, přičemž podmáslí za stálého míchání mírně ohřejte a přilévejte ho tolik, aby vám vzniklo měkké a soudržné těsto.
- Vyklopte ho na pomoučněný vál a začněte hníst. Asi po 5 minutách vytvořte kouli , dejte do mísy přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout.
- Za 45 minut až 1 hodinu, kdy těsto zdvojnásobí svůj objem, znovu propracujte na válu, zformujte bochník a nechte kynout ještě asi půl hodiny. Ideální je, když chleba takto dokyne na ošatce, protože nezmění tvar; v nouzi ale vykyne i na válu či rovnou na plechu, nicméně se trochu ‚rozjede‘.
- Po půlhodině dejte bochník na plech,nebo do kulaté zapékací misky vyložené pečicím papírem a posypané moukou.
- Bochník pomažte osolenou vodou a pečte prvních 10 minut přikrytý v troubě předehřáté na 250 ºC pak odkrytý přibližně asi 50 minut, až bude chleba zlatohnědý a na poklep bude znít dutě. Během pečení ještě dvakrát potřete slanou vodou.
Složení nutričních hodnot
Sledujte nás na sociálních sítích: