Georges Auguste Escoffier se narodil ve Francii roku 1935 a stal se vyhlášeným francouzským šéfkuchařem, restauratérem a gurmánem. Ve světě gastronomie je nazýván králem šéfkuchařů a šéfkuchařem králů. Troufnete si na jeho nejznámější dezerty?
Escoffier položil základy moderní francouzské kuchyně, modernizoval staré tradiční receptury. Kladl důraz na stravitelnost a nenáročnou přípravu. Máme pro vás dva recepty na jeho nejslavnější dezerty.
Crêpe Suzette
Budete potřebovat (na 12 palačinek):
- 250 g mouky
- 3 vejce
- 50 ml mléka
- 40 g cukru
- 2 lžíce pomerančového likéru
Na náplň:
- 60 g změklého másla
- 60 g cukru
- šťávu a kůru ze 4 mandarinek
- 2 lžíce pomerančového likéru
Postup: Mouku nasypte do misky a uprostřed vytvořte důlek. Do středu rozklepněte vejce, přidejte cukr a postupně od středu promíchejte. Poté pozvolna přilévejte mléko a pomerančový likér. Vytvořte hladké těsto bez hrudek a nechte odpočinout přibližně 2 hodiny.
Než se vám odleží těsto, připravte si náplň. Smíchejte změklé máslo s cukrem, pomerančovým likérem a promíchejte. Přidejte čerstvě vymačkanou šťávu z mandarinek, nastrouhanou kůru a vše důkladně promíchejte.
Palačinky osmažte na lehce omaštěné pánvi, hotové je potřete máslovou směsí, přeložte a ještě přelijte mandarinkovou směsí a ihned podávejte.
Broskve Melba
Budete potřebovat (na 4 porce):
- 1 a 1/2 hrnku vody
- 1 a 3/4 hrnku cukru
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 4 čerstvé broskve
- 4 poctivé kopečky vanilkové zmrzliny
Na malinovou omáčku
- 1 a 1/2 hrnku malin (čerstvých či zmražených)
- 2 lžíce moučkového cukru
- 1/2 lžíce citronové šťávy
Postup: Smíchejte v malém hrnci vodu, cukr, citronovou šťávu, vanilkový extrakt a pomalu zahřejte, aby se cukr rozpustil. Poté přiveďte k varu a povařte 3 minuty. Broskve rozkrojte na polovinu a ponořte do horkého sirupu a opět přiveďte k varu a nechte povařit 2 až 3 minuty z každé strany. Změklé broskve vyndejte, až budou vlažné, opatrně sloupněte slupku a vyndejte pecku. Očištěné broskve rozkrájejte na měsíčky.
Nyní si připravte omáčku. Smíchejte všechny suroviny na omáčku a rozmixujte v mixéru. Směs přeceďte, aby v ní nezůstala semínka z malin.
Připravte si 4 mističky na dezert. Do každé misky dejte kopeček vanilkové zmrzliny, poté přidejte jednu nakrájenou vlažnou broskev a polijte malinovou omáčkou. Ihned podávejte.
Sledujte nás na sociálních sítích: