Prostreno.cz

Co všechno zvládne obyčejná slupka od banánu

Banány jsou velmi oblíbené ovoce, ale napadlo vás někdy využít i slupky? Jsou plné antioxidantů, antimykotické a antibakteriální. Všechny tyto vlastnosti mohou být ještě dobře využity. Máme pro vás několik tipů, jak se slupkami naložit ve svůj prospěch.

Až si příště dáte banán k snídani či ke svačině, popřemýšlejte, co vyvedete se slupkou, než ji bez milosti vyhodíte do koše.

Co všechno zvládne obyčejná slupka od banánu?

1. Bělí zuby

Pokud chcete mít zuby jako perličky, jednoduše vyzkoušejte tenhle trik. Stačí banánovou slupku (z vnitřní strany) třít pár minut o zuby. Slupka obsahuje monohydrát kyseliny citronové a pomáhá zmírňovat žluté skvrny na zubech. Po pár minutách si jednoduše zuby vyčistěte zubní pastou. Opakujte dle potřeby.

2. Odstraňuje bradavice

Banánové slupky mají silné antioxidační vlastnosti a obsahují různé enzymy, které napomáhají odstraňovat bradavice. Použití je velmi snadné, stačí si uříznout kousek banánové slupky, vnitřní stranou umístit na postižené místo a přelepit náplastí či upevnit obvazem. Banánovou slupku nechte působit nejlépe přes noc a ráno místo opláchněte vodou. Opakujte po dobu několika týdnů, dokud bradavice nezmizí.

3. Léčí akné

Banánové slupky jsou vynikající pro léčbu pupínků a akné. Slupka funguje jako přírodní exfoliační přípravek k odstranění toxinů z kožních pórů a snižuje riziko akné.

Použití je velmi snadné, suchý čistý obličej potírejte vnitřní stranou banánové slupky. Slupky můžete nechat působit položené na obličeji 20 minut. Poté obličej opláchněte vodou. Opakujte nejlépe dvakrát denně.

4. Zesvětluje pigmentové skvrny

Banánové slupky obsahují vitaminy A, B, C, E a jsou bohaté na antioxidanty, čímž jsou velmi přínosné pro naši pleť a pomáhají redukovat tmavé skvrny.

Stačí obličej třít vnitřní stranou banánové slupky po dobu 5-10 minut. Nechte působit 20 minut, poté opláchněte vodou. Opakujte 2krát denně, dokud skvrny nezmizí.

5. Tlumí projevy komářího štípnutí

Zatím nás komáří štípance netrápí, ale jejich sezóna za nedlouho přijde, tak ať víte, jak jednoduše na ně. Slupky napomáhají redukovat otoky a zmírňují pocity svědění během několika minut.

Vnitřní stranou slupky třete postižené místo a poté ji nechte přiloženou 15 minut, nakonec opláchněte vodou. Opakujte podle potřeby.

6. Změkčuje kůži

Banánové slupky jsou také velmi účinné při odstraňování třísek. Enzymy ve slupce změkčují kůži a také pomáhají léčit rány.

Pokud máte zadřenou třísku, která nejde vyndat, přiložte na ni kousek banánové slupky, přilepte náplastí, nechte působit přes noc. Ráno bude kůže změkčená a tříska by měla jít snadno vytáhnout.

7. Redukuje vrásky

Slupky obsahují lutein, který zmírňuje projevy stárnutí, vypíná a hydratuje pleť. Stačí jednoduše vnitřní banánovou slupku třít o obličej několik minut a nechat působit 20-30 minut. Poté opláchněte vodou. Opakujte pravidelně, nejlépe každý den.

8. Tlumí příznaky lupénky

Lupénka je chronické kožní onemocněné, které se projevuje intenzivním svěděním a suchými skvrnami na různých místech těla. Banánová slupka dokáže zmírnit tyto příznaky a ulevit od neustálého svědění.

Vnitřní stranou banánové slupky potírejte postižená místa, poté slupky položte na kůži a nechte působit až 30 minut. Pak pokožku opláchněte studenou vodou. Opakujte nejlépe dvakrát denně. Také můžete na slupky přidat pár kapek olivového oleje a postupujte stejně.

9. Redukuje kruhy pod očima

Obsažený draslík pomáhá odstraňovat nevzhledné nateklé váčky pod očima.

Ze slupky opatrně odstraňte vnitřní vlákna slupky, dobře se dají oškrábat například lžící. Vlákna smíchejte s gelem z aloe vera a vytvořte jemnou pastu. Tu rozetřete okolo očí a nechte působit 15 minut, poté pleť opláchněte. Opakujte dle potřeby.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat