Prostreno.cz

Duben v zahradě. Jaké bylinky, zeleninu a květiny byste měli nyní vysadit

Podle lidové pranostiky „Březen – za kamna vlezem, duben – ještě tam budem“ je sice krásné se řídit, ale pokud máte zahrádku, víte, že pro zahradníky žádné lenošení neplatí. Měsíc duben je čas vysazování bylinek, některých druhů zelenin, osazování záhonků letničkami i ozdobnými keři a stromy. Víte, co všechno máte udělat na zahrádce v dubnu? Máme pro vás malou nápovědu.

Příroda na jaře krásně ožívá a my se můžeme těšit z prvních květů, které příjemně pohladí na duši. Tak co si letos vysadíte vy?

Květinová zahrádka

Nyní můžete vysazovat, přesazovat a rozmnožovat dělením trsů všechny trvalky, které kvetou v létě a na podzim. Pokud máte na zahrádce skalku, tak právě v dubnu máte příležitost na ní vysadit nové skalničky, či právě zredukovat velké, narostlé trsy. Je čas na vysazování okrasných trav, kapradin i okrasných dřevin.

Jaro na balkoně

Jaro můžete přivítat i na svém balkoně či za v truhlíku za oknem. Pro tuto výsadbu jsou vhodné macešky, petrklíče (primule), pomněnky, hyacinty, narcisky a tulipány. Jaro je plné barev, takže se nebojte kombinovat a užijte si rozmanitost jarních květů. V truhlíku také dobře vypadá vřes, který je k dostání hned v několika barevných variantách a zajímavým zpestřením může být i břečťan.

Čas na přesazování pokojových květin

Ruku na srdce, kdy jste naposledy přesazovali pokojové květiny? Právě duben je ideální měsíc i k těmto přesunům. Každá květina, čas od času potřebuje přesadit, rozhodně jí to prospěje. Navíc si můžete některé květiny i snadno tímto způsobem rozmnožit oddělky a budete mít hned v zásobě třeba dáreček pro kamarádku.

Bylinková zahrádka

Druhá polovina dubna a začátek května je ideální dobou pro vysazování různých bylinek. Do truhlíků si můžete vysadit například oregano, tymián, mátu, majoránku, kopr, šalvěj, rozmarýn a tak dále. Sestřiháváme víceleté bylinky, které obrůstají z nadzemních částí a užívají se jako koření.

Péče o trávník

Duben je i ideální měsíc pro obnovu a založení nového trávníku. Je na čase odstranit všechen mech a za použití vertikutátoru dobře provzdušnit půdu. Je také čas na první sekání trávních porostů, při prvním sekání se držte pěkně při zemi, trávníku to velmi prospěje. Při zakládání nového trávníku, nezapomeňte, že i tráva potřebuje ty správné živiny, rozhodně půdu před vysetím dobře přihnojte.

Užitková zahrada

Na záhony již můžete vysadit téměř všechny druhy zeleniny, například, saláty, červenou řepu, mrkev, hrách, špenát a ředkvičky. Vysazovat můžete i již předpěstované sazenice salátu a brokolice. Do skleníku (pokud jsou zajištěny bezmrazé podmínky) už můžete vysadit i předpěstované sazenice rajčat. A pokud ještě nemáte, je nejvyšší čas zasadit rané brambory a to jak předklíčených, tak i nepředklíčených.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat