Prostreno.cz

Citron je univerzální pomocník v domácnosti

Myslíte, že se citron hodí jen do jídla nebo pití? Zdaleka ne! V domácnosti využijete tohle žluté a kyselé ovoce při spoustě činností.

Rozjasňovač bílého prádla

Zapomeňte na bělidla, která často nebývají k prádlu nijak zvlášť šetrná. Místo něho přidejte do pračky asi půl šálku citronové šťávy. Ta zvládne prádlo nejen vybělit a rozjasnit, ale je i šetrná k životnímu prostředí.

Čistič struhadel…

Jak dostat ze struhadla třeba zaschlý sýr, aniž by si člověk zničil prsty, houbičku či hadřík? Jednoduše – vezmete půlku citronu a několikrát s ní přejedete obě strany struhadla.

… i prkének

Dřevěná a plastová prkénka se krájením časem poškrábou, a tak je čím dál těžší zajistit, aby byla opravdu čistá a hlavně neobsahovala nebezpečné bakterie z jídla, především syrového masa. Než sáhnete po nejrůznějších chemických dezinfekcích, zkuste vzít na pomoc citron. Vymačkejte na povrch prkénka dostatečné množství šťávy a nechte 20 minut působit. Poté omyjte. Nejenže budete mít prkénka dokonale čistá, ale navíc vaše kuchyň nebude cítit po chemikáliích, ale po ovoci.

Prevence hnědnutí

Pokud krájíte jablka nebo hrušky na kompot či koláč, často se stane, že po chvíli stání v míse ovoce zhnědne. Pokud je však pokapete citronovou šťávou, zůstane dužnina jablek a hrušek krásně světlá.

Pro světlé vlasy

Citrony ale nevyužijete jen v kuchyni, hodí se i v koupelně. Máte-li světlé, blond vlasy a toužíte po světlejším odstínu, nakrájejte dva citrony na tenká kolečka a nechte je hodinu vymáčet ve vlažné vodě. Tekutinou pak vlasy opláchněte, případně jí naplňte lahvičku se sprejem a do vlasů citronovou vodu nastříkejte.

Skvělá dekorace

Citrony nejsou jen zdravé a šikovné při úklidu apod., ale díky příjemně žluté barvě se mohou stát i dekorací vašeho bytu. Naplňte jimi mísu nebo třeba velkou skleněnou vázu a postavte na stůl. Kromě netradičného doplňku navíc získáte i jemný osvěžovač vzduchu.

Odkladač párátek

Máte-li více hostů a podáváte občerstvení, využijete citron dalším netradičním způsobem. Řada lidí po jídle používá párátka, jenže pak řeší co s nimi. Většinou je s ubrouskem nechají na kraji talíře, což je sice dobré řešení, ale nepříliš stabilní, takže po odchodu společnosti můžete párátka nacházet ještě pár dnů po celém bytě. Místo toho zkuste na talířek položit polovinu citronu, aby se do ní dala použitá párátka zapichovat.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat