Prostreno.cz

Se zbylou vydatnou polévkou zamiřte do mrazáku

Venkovní teploty klesají, což znamená, že přichází sezona polévek, které zahřejí a zasytí. Co když se nějaká z nich nestačí sníst? Šup s ní do mrazáku, ale pozor na tyhle chyby!

Babičky měly pravdu, polévka je grunt. Může být součástí oběda či samostatným jídlem – vydatnou večeří nebo lehkou přesnídávkou. Ale nejlepší na polévce je to, že se dá připravit ve velkém množství. Máte jí nadbytek? Pak je vaším nejlepším přítelem mrazák.

Jaké druhy polévek můžete zmrazit?

Hladké polévky s rajčatovým základem nebo máslovou dýní patří k těm, které nevyžadují žádné přemýšlení. Prostě se uzavřou do krabiček a dají k ledu. U hutnějších verzí a dušených pokrmů to však neplatí. Zmrazení může změnit texturu různých komponent a podepsat se pod jejich kašovitost.

Pořád ale platí, že pro přísady, jako jsou fazole, maso a vydatná zelenina, to není konec světa. Nejzranitelnější ingrediencí jsou ve skutečnosti nudle, které se v polévce časem nasytí. Proto je nejjistější zmrazit polévku, kupříkladu kuřecí vývar, bez těstovin. Až přijde jeho čas, rozmrazte jej a nudle uvařte až později. Je to krok navíc, ale stojí za námahu.

Vždy se ujistěte, že je polévka vychladlá

Bez ohledu na to, jakou polévku skladujete, vždy musíte mít jistotu, že je plně vychladlá. Horká polévka uvolňuje páru, a když je tato pára zachycena v nádobě, voda kondenzuje, zůstává na povrchu pokrmu a mění jeho texturu. Místo toho polévku nechte uležet při pokojové teplotě (až dvě hodiny) a před zmrazením ji na chvíli dejte do lednice.

Pokud plánujete zbytky nakrmit celý dav, preferujte rozumnou nádobu, do které se vejde asi litr tekutiny. Jinak se vyplatí zmrazit jednotlivé porce. Nechcete investovat do dalších mističek s víkem? Použít můžete i uzavíratelné plastové sáčky. Jednoduše naplňte sáček o velikosti dle vašeho výběru, pečlivě jej uzavřete, abyste odstranili případné vzduchové kapsy, a uložte naplocho – na menší plech – do mrazničky. Jakmile sáček polévky ztuhne, lze jej skladovat ve vzpřímené poloze, zabere minimum místa.

Zároveň dbejte na to, abyste nenaplnili nádoby až po horní okraj. Polévka se při přechodu z kapalného do tuhého skupenství roztahuje, takže poskytnutí určitého prostoru zabrání nechtěnému rozlití.

Ohřívání a podávání

Existuje mnoho způsobů, jak polévku ohřát, ale nejspolehlivější je prohřát ji na sporáku – v hrnci s poklicí. V případě, že zvolíte mikrovlnnou troubu, ohřívací mechanismus polévku rozmrazí nekonzistentně, navíc to zabere více času, než byste čekali.

Zdroje: názor autora - celý článek





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Boloňská omáčka

(2 hlasů)

Dršťková polévka

(2 hlasů)

Tacos s lososem

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat