Prostreno.cz

Jak poznat, že máte v těle nebezpečnou krevní sraženinu

Krevní sraženiny patří k záležitostem, které mnoho lidí podceňuje. A přitom mohou zabíjet! Jak že vypadá ten nejhorší scénář? Když se sraženina žilami dostane do srdce, plic nebo mozku, kde ucpání cévy vůbec nedělá dobrotu! Rozpoznejte její přítomnost včas!

Když máte ránu, je velmi prospěšné, aby se vaše krev srážela, krvácení se zastavilo a zahájil se proces hojení. Je to však zcela jiný příběh, pokud se krevní sraženina objeví jinde ve vašem těle, zejména ve vašich cévách. To už může ohrozit váš život, neboť v takových případech se objevuje plicní embolie, srdeční záchvaty a mrtvice.

Mnozí si myslí, že nebezpečí, které představuje krevní sraženina, se týká především starších lidí. Opak je pravdou. V ohrožení je každý. A jak se vůbec taková krevní sraženina vytvoří? Obvykle se to stává, když je krevní oběh pomalý, nebo krev příliš hustá. Kvůli tomu mají krevní buňky tendenci se shlukovat. Roli pak pochopitelně hraje čas i včasný zásah lékaře. K tomu určitě zajděte, pokud vás trápí některý z těchto příznaků.

Bolest nohy

Sedavý životní styl může zhoršit oběh v dolních končetinách a tím pochopitelně zvýšit pravděpodobnost vzniku krevní sraženiny. Když je v jedné z krevních cév v nohách přítomna krevní sraženina, můžete cítit bolest hluboko ve svalech. Na první pohled se to jeví jako neškodná záležitost, nicméně krevní sraženina může cestovat do horní části těla a ohrozit váš život.

Otok

Kromě bolesti nohou mohou být vaše chodidla a kotníky nabobtnalé, protože zhoršená cirkulace způsobuje nahromadění tekutin. Mimochodem, lékaři říkají, že i přítomnost křečových žil může být ukazatelem krevní sraženiny. Ale u těch si situace žádá bližší náhled. Křečové žíly totiž také mohou být způsobeny jinými faktory, jako je stárnutí, obezita a těhotenství.

Začervenání a citlivost

Přítomnost krevní sraženiny se leckdy odhalí i lokálním začervenáním a citlivostí dané oblasti. Jednoduše by se to dalo popsat jako „kolaps krve“. Někdy může postižený člověk zaznamenat i efekt červeného pruhu, který je obvykle teplý na dotek.

Dlouhotrvající dušnost

Krevní sraženina, která cestuje krevním oběhem, se může dostat do jedné z tepen v plicích, což zapříčiní stav známý jako plicní embolie. Ta se projevuje úzkostí, dušností, pocením, nízkým krevním tlakem či zrychleným tepem. I v těchto případech, kdy během hlubokých nádechů pociťujete tlakovou bolest, je nutné okamžitě vyhledat lékaře. Stejně jako při „obyčejné“ bolesti na hrudi.

I když je pravda, že bolest v oblasti hrudníku může být způsobena řadou věcí, jako je gastroezofageální refluxní nemoc a astma, v některých případech je způsobena krevní sraženinou, která přerušuje dodávku okysličené krve do srdce. Zvláště když je bolest spojena s dušností, na nic nečekejte!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Brokolicové karbanátky

(1 hlasů)

Cibulačka

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat