Prostreno.cz

Dietní desatero, jak předejít vánočnímu přejídání

Vánoce mohou velmi snadno zhatit celoroční úsilí o dodržování zásad zdravého jídelníčku s optimálně vyváženou skladbou potravin. Je tak lákavé přestat alespoň na pár dní hlídat množství i kalorickou hodnotu jídla na stole, aktivní pohyb vyměnit za polehávání u televizních pohádek, zpříjemnit si sváteční dny svařeným vínem, punčem či vaječným koňakem...

Konfrontace vánočních radovánek s osobní váhou pak ovšem bývá nemilosrdná. „Během vánočních svátků obvykle sníme více jídla, než potřebujeme, aniž bychom nadbytek kalorií kompenzovali pohybem. Dochází proto k vzestupu váhy, která se v následujících měsících obtížně snižuje na původní hodnotu,“ potvrzuje oc. MUDr. Jan Kábrt, CSc., a připojuje i několik praktických rad a doporučení, jak riziko vánočního přejídání eliminovat:

  1. Jezte více chodů s malými porcemi.
  2. Kapr je kvalitní ryba, ve srovnání s ostatními sladkovodními rybami však poměrně kalorická. Méně tučný je candát, pstruh nebo štika, navíc obsahují příznivější poměr bílkovin k tukům. Nejzdravějším způsobem přípravy ryby je vaření v páře. Do vody se přidá kořenová zelenina, koření a lžička octa. Ryba se na 10–12 minut položí na rošt, nad vroucí vodu. Takto zhotovené jídlo obsahuje více vitaminů a ryba neztrácí svou přirozenou konzistenci, barvu a chuť.
  3. Zkuste netradiční, exotická jídla se zeleninou a čerstvým ovocem (nebo např. sushi).
  4. Vynechte chipsy, slané oříšky, bramborový salát s majonézou.
  5. Destiláty a sladká vína nahraďte střiky ze suchého vína. Zdraví prospěšnou alternativou alkoholických nápojů jsou čaje. Černý čaj obsahuje kofein, což je alkaloid s mírným stimulačním účinkem, který zlepšuje duševní výkonnost, ale může působit agresivněji na náš kardiovaskulární systém.  K pohodě Vánoc se výtečně hodí čaj zelený. Obzvláště příznivé účinky na náš organismus má jasmínový čaj. Zlepšuje funkci ledvin (brání tvorbě kamenů, zabraňuje zažívacím problémům) a povzbuzuje mozkovou činnost.
  6. Místo klasické veky použijte celozrnné pečivo nebo pomazánkou ozdobte plátek zeleniny (např. okurku, mrkev).
  7. Tácek s cukrovím dávejte na stůl jen tehdy, když přijde návštěva nebo jej vyměňte za misku s čerstvým ovocem a zeleninou.
  8. Naučte se zdvořile odmítnout větší množství nabízeného jídla, hostitelé se určitě neurazí, když jen ochutnáte.
  9. Najděte si vhodnou fyzickou aktivitu, běžte se projít, sportovat společně s rodinou či přáteli. Pravidelně se važte.
  10. Nekupujte před Vánocemi zbytečně mnoho jídla do zásoby. Raději se vraťte k duchovním  hodnotám vánočních svátků, které rozhodně nespočívají v přejídání a rozdělování drahých dárků.





Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)

Brokolicové placičky

(1 hlasů)

Pizza se smetanovým základem

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat