Prostreno.cz

Pomoc z přírody na běžné neduhy

S každým menším problémem nemusíte nutně běžet hned k lékaři. I příroda nabízí prostředky jak se lehkých zdravotních problémů zbavit.

Jakou útěchu tedy příroda nabízí na…

… bolesti hlavy

Každého z nás čas od času zaskočí bolest hlavy (o jejích nejčastějších příčinách jsme ostatně již také psali: Proč nás bolí hlava aneb 9 příčin, kterým lze předejít), a pokud není nesnesitelná a netrvá několik dní, není většinou důvod kvůli ní vyhledat lékaře.
Co pomáhá: Heřmánek, respektive esenciální heřmánkový olej
Jak pomáhá: Stačí vmasírovat heřmánkový olej do oblasti krku a spánků. Díky heřmánku dojde k uvolnění napjatých svalů, uklidnění nervů a zmírnění až vymizení bolesti hlavy.
Jak na to: Nakapejte několik kapek esenciálního heřmánkového oleje do potřebného množství oleje olivového a jemně masírujte krk či spánky. Můžete si také dopřát příjemnou koupel s přídavkem heřmánku (jen to nepřežeňte s horkou vodou, může některé druhy bolesti hlavy ještě zhoršit).

… potíže se zažíváním

Na nejrůznější zažívací obtíže (pálení žáhy, nafouklé bříško apod.) jsou náchylnější především ženy, u některých se tyto nepříjemnosti dostavují pravidelně v souvislosti s menstruačním cyklem (nejčastěji v rámci premenstruačního syndromu). Většinou nejde o nic vážného, ale i tak nám dokáží pěkně znepříjemnit život.
Co pomáhá: Jablečný ocet
Jak pomáhá: Malé množství pravidelně podávaného jablečného octa podporuje správnou funkci zažívání – usnadňuje trávení tuků a bílkovin a dokáže našemu trávicímu traktu účinně „odlehčit“.
Jak na to: Smíchejte lžíci jablečného octa s 250 ml vody a několik minut před každým hlavním jídlem směs pomalu a po malých doušcích vypijte. Nepřekračujte množství octa!

… menstruační bolesti

Podle výzkumu Yelovy univerzity trpí křečemi během menstruace až 8 žen z 10 – některé dokonce tak silnými, že na ně mnohdy nestačí ani běžně dostupné léky proti bolesti.
Co pomáhá: Akupresura
Jak pomáhá: Tlakem na určité oblasti či body na našem těle můžeme bolesti významně zmírnit. A zvládnete to i v klidu domova.
Jak na to: Sedněte si na zem s pokrčenými koleny tak, aby se téměř dotýkala země (takový „rozbalený“ turecký sed) a jemnými, krouživými pohyby rukama masírujte klenbu chodidel. V žádném případě se nesnažte masírovat samotné bolavé bříško! Mohla byste bolest ještě zhoršit.

… suché vlasy s lupy

Ačkoli na suché vlasy a lupy, jež je často doprovázejí, dnes existuje celá řada šamponů, umí si s nimi poradit i příroda.
Co pomáhá: Kokosový olej
Jak pomáhá: Kokosový olej obsahuje unikátní mastné kyseliny, které pokožku hlavy a vlasy dostatečně vyživí a uzdraví je.
Jak na to: Množství oleje odpovídající asi dvěma polévkovým lžícím jemně vmasírujte do pokožky hlavy a vlasů, zabalte na 30 minut do ručníku a nechte působit. Poté smyjte šamponem. Aplikujte jednou až dvakrát týdně.

… stres

Slovo stres patří dnes k nejčastěji skloňovaným. Není divu, obklopuje nás každý den a je velmi těžké se mu vyhnout. Naštěstí jde alespoň zmírnit jeho dopady na náš organismus.
Co pomáhá: Majoránka, respektive esenciální majoránkový olej
Jak pomáhá: Inhalace oleje z této velmi výrazné bylinky dokáže během 20 minut odstranit úzkost a stres.
Jak na to: Mějte majoránkový olej vždy po ruce a kdykoli pocítíte příznaky stresu, pomalu, pětkrát vdechněte jeho vůni. Pokud nemůžete sehnat esenciální olej z této bylinky, postačí vám i sušená majoránka – můžete ji třeba zašít do malého polštářku a očichávat ten. Nevydrží ale tak dlouho.

… nespavost

Potíže se spánkem jsou dalším z projevů stresu, mohou mít ale celou řadu jiných příčin. Pokud přetrvávají delší dobu, měli byste vyhledat lékaře. Jestliže vás ale nespavost trápí jen občas, pomozte si některým z přírodních prostředků.
Co pomáhá: Meduňka (čaj) nebo levandule (esenciální olej)
Jak pomáhá: Obě bylinky pomáhají uvolnit napjaté svaly, ale i nervy, a navozují spánek.
Jak na to: Vypijte před spaním šálek meduňkového čaje a na polštář aplikujte několik kapek levandulového oleje.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat