Prostreno.cz

Proč byste neměli podceňovat příjem vitaminu K

Chcete mít v dobré kondici nejen srdce, ale i játra? Pak jezte pravidelně brokolici, celer a petržel. Tyto přírodní dary jsou zdrojem vitaminu, jehož nízká hladina způsobuje celou řadu obtížně léčitelných nešvarů!

O vitaminu K se příliš často nemluví. Znamená to tedy, že se bez něj člověk klidně obejde? Právě naopak! Jeho dlouhodobější nedostatek je spojován s nepříjemnými zdravotními komplikacemi zahrnujícími osteoporózu, křečové žíly nebo zvýšenou náchylnost k zubním kazům. Podmíra této látky značně nahrává také Alzheimerově chorobě či zánětlivému onemocnění plic. Tedy alespoň podle expertů, kteří na důležitost „káčka“ poukazují neustále. K čemu ho vaše tělo nutně potřebuje?

Ochrana před rakovinou. Té není nikdy dost

Poznatky studie publikované v magazínu The American Journal for Clinical Nutrition sdělují, že uvedená živina do jisté míry zabraňuje růstu i šíření rakovinných buněk, a to zejména v játrech, plicích a žaludku. Na základě této skutečnosti tedy vědečtí výzkumníci zastávají názor, že vitamin K hraje klíčovou roli v prevenci rakoviny i leukemie.

Srdce, které je ve formě? Jasná věc

Do kategorie kardiovaskulárních potíží patří trable s oběhovým systémem, mrtvice, angina pectoris, infarkt, arytmie i aneurysma. Společnou příčinou jmenovaných těžkostí pak bývá podle lékařů ucpávání tepen. Prevence? Kromě zdravé stravy, jež nezvyšuje hladiny škodlivého cholesterolu, se velký důraz klade i na vitamin, jemuž je zasvěcen tento článek. Hned několik výzkumů totiž potvrdilo, že významně omezuje pravděpodobnost koronárních srdečních onemocnění.

Stopka zánětů, akné i infekcím

O šikovném „káčkovém pomocníkovi“ se mezi experty rovněž povídá, že zlepšuje odolnost vůči různým infekcím a podporuje jaterní funkce. Není žádnou novinkou, že je nezbytný i pro srážlivost krve a nesmírně prospívá mozku. Co dál? Uplatní se také tehdy, máte-li co dočinění s nenáviděným akné i různými záněty, jež nežádoucím kosmetickým patáliím jenom nahrávají. Málokdo tuší, že tato složka potravy rovněž minimalizuje otoky, a to nejen pod očima. Odkud ji můžete čerpat plnými doušky? Pochutnejte si na petrželi, celeru, chřestu, brokolici, kapustě nebo zelí!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pizza se smetanovým základem

(1 hlasů)

Želví maso

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat