Prostreno.cz

Viníci vzniku podráždění pokožky

Také vás obtěžují pupínky na hýždích, stehnech, obličeji nebo jinde na těle? Potýkáte se se svědivými ekzémy a často se „osypáváte“? Za těmito potížemi jsou často hormonální změny, geny nebo nesnášenlivost nejrůznějších materiálů. Obecně ale platí, že jakkoli je původ kožních potíží u jednotlivých pacientů rozličný, měli by se určitým věcem vyhýbat.

Oblečení

Při potížích s ekzémy či vyrážkami je nutné dbát především na materiály, ze kterého je vyrobeno oblečení, které nosíte. Zejména spodní a jiné, těsně přiléhající prádlo, by mělo být z přírodních materiálů, bez vyššího obsahu uměliny. Oblečení by také mělo být prodyšné, aby se zamezilo zadržování tělesné vlhkosti a tím samozřejmě zhoršování kožních problémů.

Dalším, často problematickým kouskem oděvů bývají i punčocháče. Zejména silonky mohou být nejen prvkem, který kožní problémy zhoršuje, ale také samotným spouštěčem.

Pozor si dejte také v případě, že rádi nosíte džíny. Jednak jsou celkem neprodyšné, ale potíže mohou způsobovat především barvy, kterými je látka napuštěna.

Hygiena

Hygiena je v případě vyrážek a ekzémů velmi důležitá, ale nic se nesmí přehánět. Nedoporučuje se dlouhé máčení problematických míst ve vodě, tudíž ani delší pobyt v bazénu. Výsledkem může být zhoršení vyrážky a extrémní svědivost.

Obezřetní buďte také při výběru kosmetiky. Používejte jen přírodní produkty a ve velmi malém množství.

Prací prostředky

Prací prostředky jsou nezřídka příčinou počátku kožních onemocnění. Přestože mnoho lidí používá výrobky, které jsou určeny i těm nejmenším dětem, není to zárukou zamezení potížím. Pomoci však mohou výrobky z ekologických řad, které neobsahují dráždivé látky. Místo aviváže lze použít také ocet, který prádlo změkčí a nepůsobí dráždivě.

Strava

V případě, že se vás tyto potíže týkají dlouhodobě, měli byste zauvažovat také nad změnou jídelníčku. Mnohdy mohou být totiž netolerované potraviny příčinou všech vašich problémů. Doporučuje se vyřadit mléko a mléčné výrobky, vejce, krupice nebo citrusové plody.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Uzená polévka

(1 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)

Čočková polévka

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat