Prostreno.cz

Potraviny pro zdravá játra

Kdy jste měli naposledy červenou řepu, avokádo nebo kurkumu? Tyto přírodní dary regenerují játra a zbavují je odpadních látek. A to se na jejich kondici samozřejmě promítne!

Játra jsou životně důležitým orgánem, bez něhož se neobejde řada klíčových funkcí. Váží něco přes kilo a půl, tudíž tvoří přibližně 2 procenta celkové hmotnosti těla. A co všechno mají na svých pomyslných bedrech?

Vliv na krev i metabolismus

Posláním jater je detoxikace krve a odstraňování škodlivých látek. Kromě toho ovlivňují i metabolismus tuků, cukrů a bílkovin. Dále produkují žluč, ukládají železo a přispívají k tvorbě hormonů. Rovněž pomáhají při vstřebávání živin a tvoří chemikálie potřebné pro správnou krevní srážlivost. Jak vidno, nemají to lehké. Tak co kdybyste je potěšili něčím, co jim skutečně prospěje? Řeč je o těchto potravinách, které játra čistí, regenerují a omlazují!

Avokádo, cizokrajná dobrota

Avokádo je skutečně ojedinělý druh ovoce, který si pochvalují nejen strávníci, ale i lékaři a výživoví poradci. Plod stálezeleného stromu hruškovce přelahodného, jež pochází se subtropických a tropických oblastí, je spojován s nižším rizikem rakoviny a srdečních chorob. Jeho obsažené složky také tlumí záněty a podporují imunitu, zatímco zbavují játra nahromaděných škodlivin. Dáte si dávku prospěšné exotiky?

Pozvěte ke stolu červenou řepu

Kořenová zelenina rubínové barvy nabízí spoustu prospěšných látek, na což vědci poukazují neustále. Závěry nedávného amerického výzkumu dokonce prokázaly, že k normalizaci krevního tlaku dochází už po čtyřech hodinách od vypití jedné sklenice řepné šťávy. A to je skvělá zpráva! Stejně jako informace, že řepa vykazuje protizánětlivé vlastnosti, přičemž podporuje činnost uvedeného orgánu.

Nešetřete ani s kurkumou

Kurkuma neboli indický šafrán je další surovinou, která by se ve vašem jídelníčku měla objevit častěji. A to nejen kvůli pozitivnímu vlivu na trávení! Tradiční koření charakteristické barvy i chuti totiž velkou měrou přispívá k regeneraci jaterních buněk. Souběžně tiší bolesti různého původu a likviduje všemožné parazity, z jejichž nezvané „návštěvy“ nic dobrého nekouká.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat