Prostreno.cz

Kurkuma posune černou kávu na zlatou příčku

Přidávat do kávy koření? A proč vlastně ne? Odborníci doporučují kurkumu, která má v kombinaci s tímto kofeinovým nápojem ještě silnější léčebné účinky!

Kávu lze pít na mnoho způsobů. Zatímco někteří mají pocit, že jakékoli přísady by její chuť zkazily, jiní s nimi naopak rádi experimentují. Jste ten druhý případ? Pak byste mohli vyzkoušet recept pocházející z Indie, který změní nejen vzhled černého zlata, ale i jeho zdravotní výhody. V hlavní roli je totiž kurkuma!

Ingredience do hrnce i šálku

„Kurkuma má spoustu cenných sloučenin, konkrétně pak kurkuminoidů a kurkuminu, u nichž bylo zjištěno, že potlačují záněty, udržují zdravé srdce a podporují činnost mozku. Také urychlují metabolismus, tlumí bolesti a navozují dobrou náladu,“ vyjmenovává hlavní pozitiva americká nutriční terapeutka Vicki Shanta Retelny. Tato specialistka však dodává, že prospěšnost zmíněného koření je podmíněna tím, jakým způsobem ho člověk přijímá. A to je právě ta chvíle, kdy na scénu přichází káva.

Vytěžte ze spolupráce maximum

Jmenovaná výživová poradkyně poukazuje na poznatky jisté studie, které zveřejnil magazín Molecules. Z těch jednoznačně vyplývá, že absorpce kurkuminu se výrazně zlepšuje, pokud se tato látka kombinuje s tukem a tekutinou, jež má úroveň pH vyšší než číslo 6. Káva s plnotučným mlékem je tedy podle ní naprosto ideální, neboť tato kritéria do puntíku splňuje.

„Kávová zrna jsou zdravá sama o sobě. Ostatně, vždyť se dávají do souvislosti s nižším rizikem chronických chorob a dlouhověkostí. Jakmile se jejich antioxidanty spojí s antioxidanty kurkumy, které tělo efektivněji využije, vzniká občerstvení s opravdu silným léčebným potenciálem,“ vysvětluje expertka Vicki Shanta Retelny. Jak si ho připravit?

Minimum úsilí, maximum pozitiv

Výroba není žádná věda. Stačí do zahřátého mléka přidat čajovou lžičku kurkumy a nalít ho do šálku černého zlata. Můžete však zvolit i další ingredience, tradiční recept na zlatou kávu zmiňuje i mletou skořici, špetku zázvoru a trochu pepře.

Zdroj: www.foodtips.com, www.healthline.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)

Brokolicové placičky

(1 hlasů)

Pizza se smetanovým základem

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat