Prostreno.cz

Proč je vlastně káva zdravá

Na kávě budete závislí, káva dehydratuje a vůbec není zdravá… Tak na taková tvrzení zapomeňte, protože ve skutečnosti má káva pro zdraví velmi přesvědčivá pozitiva.

V průměru vypijeme okolo 7 kilogramů kávy ročně. Ne nadarmo se káva považuje za jeden z nejoblíbenějších nápojů na světě. A vedle všech  negativních vlastností, které konzumace kávy s sebou nese, může být v rozumné míře našemu zdraví velmi prospěšná. Jak?

Káva před sportem

Mnoho sportovců tvrdí, že káva před sportem vás dokáže zrychlit, zvýšit výkonnost a soustředěnost. A mají pravdu! Díky kofeinu, který stimuluje náš nervový systém, pomáhá nastartovat metabolismus a podporuje tělo ve výměně energie.

Antioxidační účinky

Proč je ale káva obzvlášť zdravá, je díky obsaženým antioxidantům, jejichž podíl v kávě je mnohem vyšší než u jiných potravin jako třeba v zelenině nebo ořechách. Ty zabraňují volným radikálům pohybovat se po našem těle a předcházejí tak rakovině nebo srdečním onemocněním.

Chrání před alzheimerem

Studie univerzit v Bonnu a Lille ukázaly, že káva zabraňuje produkci takzvaného tau-proteinu. Tento protein se ukládá v mozku a díky tomu vznikají malé proteinové shluky. Tyto jsou pravděpodobnou příčinou vyvolání Alzheimerovy choroby.

Podpora zraku

Vědci americké univerzity v Cornellu zjistili, že káva dokáže podporovat zrak. Působí proti degeneraci sítnice, a dokáže tak udržet schopnost zraku.

Můžete být na kávě závislí?

A ještě jeden mýtus na závěr – navzdory všem předpokladům a domněnkám na kávě závislí být nemůžete. Pouze na základě její konzumace už tělo na její účinky nereaguje tak citelně. Střídmá konzumace nemůže vaše zdraví negativně ovlivnit.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat