Prostreno.cz

S nepravidelnou menstruací zatočí správné jídlo a pití

Už zase ztrácíte pojem o čase. Kdy menstruační krvácení začalo a skončilo? Nebylo to náhodou nedávno? Tak proč opět musíte do drogerie pro hygienické potřeby? Důvodů je několik, stejně jako druhů pomoci. Vsadíte na mrkev či spíš jablečný ocet?

Stres, užívání antikoncepce, polypy a fibroidy dělohy, menopauza, léky, alkohol, drastické snížení tělesné hmotnosti, nitroděložní tělísko, nemoci jater, tuberkulóza, zánětlivé onemocnění pánve nebo syndrom polycystických vaječníků.

Existuje mnoho příčin nepravidelné menstruace (menoragie), ale hlavním důvodem je nerovnováha hormonů, která narušuje přirozené načasování uvolňování vajíček ve vaječníku a jeho odplavování skrz krvácení. Pokud je normální menstruační cyklus takto narušen, často se objevují silné křeče a krvácení. V každém případě nepravidelnou menstruaci nebagatelizujte a navštivte lékaře! Než vám dá konkrétní termín, využijte pomoci z přírody.

Mrkvová šťáva

Mrkev je dobrým zdrojem železa a reguluje správné fungování hormonálního systému. Zároveň obsahuje mnoho vitaminů a minerálů. Pokud je vaše menstruace nepravidelná, musíte denně pít mrkvový džus – jednu sklenici, a to ideálně po dobu tří měsíců. Tak se menstruační cyklus normalizuje.

Kurkuma

Nutriční profil kurkumy zlepšuje hormonální nerovnováhu a reguluje menstruační cyklus. Tohle oblíbené koření výrazné chuti zároveň vyniká protizánětlivými vlastnostmi, jež regulují bolestivé křeče. Jak je to s dávkováním? Vezměte ¼ lžičky kurkumového prášku a přidejte ho do vlažného mléka. Pijte každý den do zlepšení stavu.

Koriandrová semínka

Pokud je nepravidelná menstruace vaší noční můrou, jsou pro vás semínka koriandru tím pravým lékem. Vše, co musíte udělat, je nasypat lžičku zmíněných semen do hrnce se sklenicí vody. Povařte je, dokud se polovina vody neodpaří. Semínka následně přeceďte a vzniklý nápoj průběžně během dne popíjejte. Když se dostanete na dva až tři šálky během 24 hodin, tak během chvíle zaznamenáte obrovské zlepšení.

Potraviny bohaté na vitamin C

Pravidelný přísun vitaminu C snižuje nepravidelnost v menstruačním období. Céčko přispívá k produkci estrogenu, který vytváří děložní výstelku, jež se během menstruace vylučuje. Na svůj stůl zařaďte ananas, pomeranče, citron, jablka, rajčata, kiwi nebo mango.

Jablečný ocet

Jablečný ocet snižuje hladinu inzulinu a cukru v krvi, což pomáhá přirozeně regulovat „dámský cyklus“. Denně vypijte sklenici vody s jednou až dvěma lžícemi jablečného octa, a to před hlavním jídlem. Nezapomeňte se ale objednat k lékaři.

Zdroje: clevelandclinic.org, chaitanyahospital.org, ndtv.co





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat