Prostreno.cz

Čaj z pomerančové kůry na posílení imunity

Šálek teplého čaje zahřeje tělo a projasní mysl. Že se spoléháte na čaje černé, červené, bílé a hlavně ty bylinkové? Až příště dáte vařit vodu, nachystejte si i pomerančovou kůru. Pomeranč coby klasické zimní ovoce totiž velmi efektivně posiluje imunitu a prospívá trávení!

Sběr pomerančové kůry je v základních školách fenoménem. Obsahuje totiž hesperidin, bioflavonoidy a dalších mnoho cenných látek, které lidské tělo nedokáže samo vytvořit. Nasbíraná kůra se pak používá jako surovina pro výrobu léků a potravinových doplňků. Nechte si nějakou stranou, pití čaje právě z pomerančové kůry je jedním z nejjednodušších způsobů, jak posílit imunitu.

S kořením i bez

Připravte si sušenou pomerančovou kůru z poloviny pomeranče, 1 a půl šálku vody, menší tyčinku skořice, 2–3 hřebíčky, podle chuti 1–2 kusy zeleného kardamomu a půl lžičky třtinového cukru.

Vodu nalijte do malého hrnce a dejte na sporák. Ten zapněte na střední teplotu. Nyní přidejte pomerančovou kůru a další koření. Přiveďte k varu, nechte 2–3 minuty probublávat a poté sporák vypněte. Čaj sceďte do šálku a vychutnejte si jeho chuť i vůni. Tahle chvilka relaxace vaše tělo obohatí hned několikrát!

Působí jako prevence mnoha chronických stavů

Kůra citrusových plodů obsahuje nejvyšší koncentraci flavonoidů než kterákoli jiná část ovoce. Jmenovitě je taky plná vlákniny, vitaminu C, provitaminu A, vitaminu B6, folátu, riboflavinu, vápníku a limonenu, což je sloučenina, která má protizánětlivé a protirakovinné vlastnosti. Čaj tedy pomáhá při prevenci a léčbě mnoha chronických stavů, jako je diabetes 2. typu, obezita a Alzheimerova choroba.

Podporuje trávení a posiluje obranyschopnost

Výrazná chuť uvedeného nápoje zvyšuje produkci slin a žaludečních kyselin, stimuluje trávicí systém a v neposlední řadě zlepšuje vstřebávání živin z potravy. Je na něj spolehnutí i ve formě posílení imunity. Je však třeba uvést, že ačkoli je pomeranč a kůra z něj bezpečný, u citlivějších jedinců může způsobit vedlejší účinky, jako je třeba svědění, bolestivá kůže, začervenání a vznik šupinek.

Omlazuje

Pomerančová kůra vyživuje pleť a potlačuje prvotní projevy předčasného stárnutí. Hodit se vám bude i informace, že podporuje správnou funkci mozku. Tak co, ještě máte tendence oranžový „obal“ pomerančů vyhazovat? Je to zbytečné plýtvání!

Zdroje: timesofindia.indiatimes.com, wikipedia.org, manipalhospitals.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat