Prostreno.cz

Potraviny při bolestech zad

Sedavé zaměstnání, nevhodná pozice při práci u počítače, nešikovnost při sportu a další faktory mohou za bolesti zad. Můžete si od nich ulevit s pomocí stravy? Tohle vás na zelenině, ovoci a oříšcích dost překvapí!

Konzumace ovoce, zeleniny nebo ořechů bolesti zad pochopitelně nevyléčí, nicméně živiny přirozeně se vyskytující v rostlinných potravinách mají potenciál snížit zánět, který nepohodlí v oblasti zad může způsobovat. A taky eliminují ztuhlost a bolest svalů. Díky kterým dobrotám se budete cítit mnohem lépe?

Banány a spol

Draslík je minerál, který pomáhá tělu budovat svaly, obnovovat elektrolyty z potu a štěpit sacharidy na energii. Mezi potraviny s vysokým obsahem draslíku patří hlavně banány, sušené meruňky a švestky, pak taky pomeranče, hroznové víno, jablka a datle.

Oleje

Bylo prokázáno, že olivový olej má protizánětlivé vlastnosti, a to díky polynenasyceným tukům. Při vaření a přípravě pokrmů jej používejte co nejčastěji a zároveň se vyhněte máslům a margarínům. Nic nezkazíte ani tehdy, pokud si v lékárně řeknete o rybí tuk plný omega-3 mastných kyselin, které taktéž pomáhají snižovat zánět. K dostání je i ve formě kapslí, takže je jeho příjem jednodušší než kdy dřív.

Brukvovitá zelenina

I brukvovitá zelenina je natolik kouzelná, že působí proti zánětům. Z obchodů si odnášejte brokolici, květák, kapustu, kadeřávek, růžičkovou kapustu či kedluben. Poslední jmenovaná položka chutná jen tak, v syrovém stavu, nakrájená na kostičky, ale mnozí nedají dopustit ani na kedlubnové zelí, bramboráčky z kedlubny nebo pečené kedlubny se sýrovou náplní. A kdo již ochutnal i kedlubnovou omáčku, ten musel uznat, že rozhodně není špatná. Obecně se držte pravidlem, že by polovinu talíře měla tvořit právě zelenina a ovoce.

Oříšky

Makadamový, pekanový, vlašský ořech, mandle nebo para oříšky. Je jedno, jakému druhu dáte přednost, ořechy obsahují hořčík, mangan, antioxidanty a kyselinu olejnou. I ony mají protizánětlivé účinky, takže mohou pomoci nejen při bolestech zad.

A jak je to se cvičením?

Zatímco strečink není lékem na všechny bolesti dolní části zad, v mnoha případech může poskytnout úlevu. Záda opatrně protahujte, kupříkladu pootočením páteře vsedě. Tento klasický twist protáhne vaše boky, hýždě a záda a zvýší mobilitu páteře. Posaďte se na podlahu s oběma nohama nataženýma dopředu. Ohněte levé koleno a položte chodidlo na vnější stranu pravého stehna. Položte pravou paži na vnější stranu levého stehna. Levou ruku dejte za sebe, funguje jako opora. Začněte u základny páteře a otočte se na levou stranu. Držte tuto pózu až 1 minutu a totéž opakujte i na stranu druhou.

Zdroje: fruitsandveggies.org, healthline.com, wikipedia.org





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pizza se smetanovým základem

(1 hlasů)

Želví maso

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat