Prostreno.cz

Domácí prostředky k léčbě oteklých nohou

Všimli jste si v poslední době, že jsou vám těsné, ponožky, kalhoty i boty? Pokud vás trápí oteklé nohy, zkuste tyhle triky!

K příčinám otoků nohou, které jsou známé také jako periferní edémy, patří dlouhé sezení či stání, nadměrná konzumace slaných potravin, zavodňování organismu před menstruací nebo během těhotenství. Důležitou roli ovšem hraje i životospráva. V případě, že můžete vyloučit problémy s ledvinami, zranění, infekci či záněty kloubů, tak za otoky stojí nadváha, alkohol, kouření a některé léky, kupříkladu antidepresiva či medikamenty na diabetes. Naštěstí existuje několik jednoduchých domácích triků, které mohou pomoci.  

Nohy ponořte do vlažné lázně

Nohy ponořte do kbelíku s vlažnou, nikoli horkou, vodou a přidejte trochu soli. Ideální je například sůl himálajská, která se řadí mezi nejčistší a nejkvalitnější na světě. Obsahuje spoustu prospěšných minerálů, jako je kalcium a železo, které se skrze pokožku dostávají do těla. Její protizánětlivé vlastnosti otok zklidní. Lázeň, do které se dá přidat i pár kapek čajovníkového oleje (tea tree), jež taktéž působí proti otokům, si dopřejte dvakrát denně.

Vykoupejte se s grapefruitem

Grapefruitový esenciální olej snižuje bolest a otoky, protože vyniká antioxidačními vlastnostmi. Zároveň působí protizánětlivě a diureticky. Z tohoto důvodu přidejte pár kapek grapefruitového esenciálního oleje do koupele a minimálně 15–20 minut v ní relaxujte.

Využijte sílu melounu

Máte-li tu možnost, nohy zvedejte nad úroveň srdce. Lehněte si na zem nebo na postel a dolní končetiny opřete o zeď. Za ideální dobu se považuje 30 minut minimálně dvakrát denně. Souběžně s tím do své stravy zařaďte melouny. Tyto plody jsou přírodními diuretiky, pomáhají tudíž snižovat zadržování tekutin v těle. Také omezte slaná jídla a noste kompresní punčochy.

Buďte v pohybu

Při dlouhých jízdách dopravními prostředky měňte polohy a zastavujte na přestávky tak často, jak jen můžete. Zůstaňte aktivní a zaměřte se na protahování a pohyb nohou. Také se vyhněte nošení podvazků a jiných omezujících oděvů kolem stehen a snižte svoji tělesnou hmotnost. Pokud zaznamenáte další příznaky, zejména bolest nohou, dušnost, závratě, horečku, zvracení nebo extrémní únavu, okamžitě kontaktujte svého lékaře.

Zdroje: www.thehealthsite.com, www.mayoclinic.org





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pizza se smetanovým základem

(1 hlasů)

Želví maso

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat