Prostreno.cz

Doporučení ohledně konzumace zeleniny začínáme brát vážně

V minulosti jsme zeleninu moc nekupovali ani nejedli, což se teď zásadně změnilo. Stojí za tím motivace ke zlepšení našeho zdraví? Prý ne, důvodem jsou spíše obavy z klimatických změn!

Proč jíst zeleninu? Kdybychom tuto otázku položili odborníkům, s největší pravděpodobností by nám odpověděli, že obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek, které se podílejí na sníženém výskytu nádorových, kardiovaskulárních i metabolických onemocnění. Možná by zmínili i skutečnost, že je tato skupina potravin dobrým zdrojem vlákniny, která se hodí nejen při hubnutí. A docela jistě by nás nezapomněli informovat o tom, že pravidelná konzumace zeleniny souvisí s delší životností.

Zdroj živin, nad kterým se ohrnuje nos

Ano, o tomhle všem jsme slyšeli už nesčetněkrát. Ale to je tak asi všechno. Snad ze všech dosavadních výzkumů na toto téma vyplynulo, že zeleniny jíme zoufale málo, a navíc nepravidelně, čímž se o jmenované benefity ochuzujeme. Dát si pět porcí denně, jak je doporučováno? To je pro nás nadlidský úkol! Přesně taková byla doteď situace. Ale vypadá to, že se vše v dobré obrací a nepříliš oblíbené zelenině začínáme přicházet na chuť. Prokázala to nedávná studie, kterou si u mezinárodní agentury pro průzkumy trhu OnePoll objednala korejská společnost Jongga Kimchi, která se specializuje na výrobu kvašených produktů.

Bez brokolice už ani ránu!

Její poznatky sdělují, že se zelenina v našich nákupních košících objevuje stále častěji, což je ve srovnání s minulostí skutečný posun. Dle jejích autorů mezi nynější nejvyhledávanější druhy patří brambory, brokolice, zelí, rajčata, papriky a batáty. Závěry také prokázaly, že si každý čtvrtý člověk zeleninu oblíbil natolik, že si bez ní běžný nákup neumí představit. Co takový obrat? O zdraví možná ani tolik nejde. Důvod je zřejmě úplně jiný! Tato studie totiž odhalila, že se celých 97 procent jedinců obává klimatických změn, které mohou mít na rozmanitost, kvalitu a hlavně dostupnost zeleniny hodně negativní vliv. Takže raději ji koupit teď, dokud je a dokud chutná, jak má? Asi..

Zdroje: www.nypost.com, www.jonggaglobal.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)

Brokolicové placičky

(1 hlasů)

Pizza se smetanovým základem

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat