Prostreno.cz

Jídlem proti otravnému nadýmání

Cítíte se jako přehuštěný balon? Vyzkoušejte potraviny ke snížení nadýmání. Budou vám chutnat, a ještě se vám udělá lépe!

Nadýmání může potkat kohokoli. Objevuje se po těžkém jídle, při vyšším příjmu nápojů (hlavně těch sycených), během menstruace a tak dále. Řešení ovšem existuje. Je běžně dostupné a chutné. Jistě, řeč je o jídle a těch správných potravinách. Které i vám uleví?

Zázvor

Mezi běžné viníky nadýmání se řadí fazole, čočka, brokolice, zelí, cibule, česnek, jídla s vysokým obsahem tuku a smažené dobroty, stejně jako zpracované svačiny a sladkosti. Pokud vám v útrobách udělají neplechu, sáhněte po zázvoru. Ten se často používá v čaji nebo v různých pokrmech. Obsahuje gingerol, což je sloučenina, která pomáhá uvolnit svaly v trávicím traktu, snižuje nadýmání a plynatost (1).

Fenykl

Fenykl je bohatý na sloučeniny, jež mají protikřečové účinky. Fenykl taktéž uvolňuje svaly v trávicím traktu a krotí nadýmání.

Máta peprná

Hlavní složkou máty peprné je mentol, jež má relaxační účinek na svaly v trávicím traktu, pomáhá snižovat nadýmání a plynatost (2).

Ananas

Ananas, oblíbené sladké ovoce dostupné v každém obchodě, nabízí bromelin, enzym štěpící bílkoviny, který pečuje o trávení. Máte-li nafouklé břicho, nakrájejte si pár jeho plátků. Určitě neprohloupíte. Studie prokázaly i antimikrobiální aktivitu bromelinu (3).

Banán

Všestranný banán patří k zásobárnám draslíku. Pomáhá regulovat rovnováhu tekutin v těle a snižuje nadýmání. Navíc se vejde do každé tašky.

Okurka

Okurka má vysoký obsah vody a nízký obsah sodíku, takže je dobrou volbou pro snížení nadýmání a zadržování vody. Jedná se o další „must have“ potravinu.

Meloun

Stejně jako okurka má i meloun vysoký obsah vody a nízký obsah sodíku, tudíž je vhodné jej zařadit do svého denního režimu poté, co se u vás objeví ono nepříjemné nadýmání.

Chřest

Chřest obsahuje asparagin, což je aminokyselina, která působí jako diuretikum. Právě ona pomáhá snižovat otravné nadýmání a zároveň působí proti zadržování vody v těle.

Jogurt

Dáváte si po těžkém jídle jogurt? To je dobrý nápad, neboť obsahuje probiotika, což jsou prospěšné bakterie. Jogurt zlepšuje trávení a redukuje nadýmání, pokud tedy netrpíte intolerancí laktózy.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6341159/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5814329/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4998156/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)

Brokolicové placičky

(1 hlasů)

Pizza se smetanovým základem

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat