Prostreno.cz

Potraviny, které pořádně nakopnou produkci kolagenu

Čím jsme starší, tím přirozená produkce kolagenu vázne víc a víc. Podpořte ji konzumací potravin, které vám s kolagenem pomohou. A není to jen o mase, což potěší všechny salátové „býložravce“.

Kolagen zažívá svých „15 minut slávy“. A má na to právo. Vždyť regeneruje pokožku, staví se do cesty rozvoji vrásek, podporuje zdraví kloubů a posiluje nehty, vlasy i kosti. Neméně důležitý je také pro imunitu a krevní cévy. Ačkoli je na trhu k mání spousta doplňků s jeho obsahem, není na škodu podchytit i jeho přirozenou produkci.

Jídlem k delšímu mládí i pevnému zdraví

Existují potraviny, které kolagen přímo obsahují. Jejich seznam zahrnuje hovězí (1) a kuřecí (2) maso, ryby s kůží (3) a kostní vývar (4). Jenže co když jste třeba vegetarián? Anebo vám tyto potraviny jednoduše nechutnají? Možné je obojí. A právě proto pokračujeme s náhradním řešením a jinou potravinovou parádou, která výrobu kolagenu podpoří.

Vejce nejen ke snídani

Od konzumace vajíček nás odborníci už dávno neodrazují, s čímž souvisí zjištění, že to s tím s cholesterolem vůbec není tak žhavé, jak se zdálo. Jejich nynější stanovisko je takové, že vejce představují velmi zdravý způsob, jak do stravy začlenit potřebné bílkoviny a aminokyseliny, které mimo jiné tvoří i ten zmíněný kolagen (5).

S paprikou a brokolicí to také vyhrajete

Organismus si vitamin C přirozeně nevyrobí, takže se spoléhá na to, že mu ho dodáte. Co to má společného s kolagenem? Z pohledu vašeho těla vlastně všechno, protože vitamin C je k produkci kolagenu nezbytný. Bez jednoho tedy nemůžete mít ani to druhé. Lidově zvané céčko se naštěstí nenachází jen v citrusových plodech, naleznete ho i v brokolici, paprikách, kapustě, kiwi, křenu, celeru, šípkách a petrželi.

Nevyhýbejte se cizrně a mléčným výrobkům

Výkonnost buněk odpovědných za výrobu kolagenu zvyšuje i zinek (6). Tak s chutí do něj! Obsahují ho mléčné výrobky, ořechy, celozrnné produkty, brambory a různé druhy listové zeleniny. Vedle nešlápnete ani s cizrnou, která se dá připravit na mnoho kulinářských způsobů.

Zdroje: (1) www.ams.usda.gov/sites/default/files/media/CollagenGelPetition.pdf, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3426261/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20625414/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29893587/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7142600/, (6) www.e-nrp.org/DOIx.php?id=10.4162/nrp.2010.4.5.356





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat