Prostreno.cz

Potraviny zlepšující paměť si dopřávejte denně

Aby vzpomínky nemizely v zapomnění, chce to tu správnou mozkovou výživu. V ní si to pravé najdou příznivci masa, ryb, zeleniny i sladkých lesních plodů. Je z čeho vybírat!

Zdravá strava je důležitá pro celkovou pohodu, ale může být velmi prospěšná i v prevenci a oddálení progrese Alzheimerovy choroby, kterou celosvětově trpí více než 55 milionů lidí (1). V kombinaci s dodržováním pravidelného režimu spánku, omezením stresu a mentální stimulací, jako je kupříkladu luštění křížovek nebo učení se nových věcí, představuje způsob, jak duševní zdraví udržet na špičkové úrovni. Znáte potraviny, které posilují paměť a svědčí hlavě ve všech směrech?

Ořechy a semena to zapomnětlivosti natřou

Vlašské i lískové ořechy, mandle, kešu nebo pistácie jsou skvělou mozkovou vzpruhou, stejně jako dýňová a slunečnicová semínka. Jejich každodenní konzumace příznivě ovlivňuje bezproblémové uchovávání vzpomínek, neboť zlepšuje kognitivní schopnosti (2). Hlavní zásluhy se připisují vysokému podílu obsažených bílkovin a omega-3 mastných kyselin, které usnadňují komunikaci mozkových neuronů a neurotransmiterů. Tohle nutričně bohaté „zobání“ se dá přidat do salátů, jogurtu i ranního müsli. Pokud ho navíc proženete mixérem, máte k dispozici výživné zahušťovadlo omáček a polévek.

Fazole se v kuchyni neztratí

S brilantní duševní kondicí má co dělat také vláknina, o níž si kdekdo myslí, že je dobrá jenom na trávení. Ale kdepak! Prokazatelně napomáhá koncentraci i paměti (3), a vy ji můžete čerpat třeba z fazolí, v nichž je ukryto nemalé množství (4). Abyste se vyhnuli obtěžujícímu nadýmání, fazole před tepelnou přípravou dostatečně dlouho namáčejte ve vodě a během vaření použijte kmín, fenykl či koriandr – pro tělo pak budou stravitelnější a zmíněná svízel nehrozí.

S borůvkami na to půjdete od lesa

Borůvky jsou napěchované cennými antioxidanty (5), což jsou látky bojující proti škodlivým volným radikálům, předčasnému stárnutí i degenerativním mozkovým změnám. I s nimi to tedy vaše mysl vyhraje! Seznam dalších potravin přínosných pro mozek zahrnuje tučné ryby, libové maso, listovou zeleninu, avokádo, rajčata, zelí, hnědou rýži, hořkou čokoládu a zelený čaj (6).

Zdroje: (1) www.alzint.org/about/dementia-facts-figures/dementia-statistics/, (2) www.clinicalnutritionjournal.com/article/S0261-5614(23)00167-X/fulltext, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8719029/, (4) www.ndsu.edu/agriculture/sites/default/files/2022-06/fn1643.pdf, (5) www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2161831322002538, (6) www.unitypoint.org/news-and-articles/15-brain-foods-that-may-help-preserve-your-memory?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat