Srdíčkový koláč
koláč z křehkého těsta s hruškami
-
2h a 35min
2h a 0min příprava
35min vaření
-
509 kJ / 121 kcal
energetická hodnota na 100g
Nutriční informace na 100 gramů:
bílkoviny1g
sacharidy24g
tuky2g
Ingredience na
- g
křehkého těsta
- 2 lžíce
hladké mouky
- na podsypání
- 100 g
krupicového cukru
- 3 lžíce
kukuřičného škrobu
- 1/4 lžičky
soli
- 1/4 lžičky
mleté skořice
- 4 ks
zralé hrušky
- 180 g
čerstvých malin
- 2 lžíce
citrónové šťávy
- 2 lžíce
másla
- 1 ks
velký žloutek
- Na posypání
- 2 lžičky
moučkového cukru
Postup přípravy
- První křehké těsto rozložte nebo rozválejte na lehce pomoučené pracovní ploše do kruhu o průměru zhruba 30 centimetrů a tloušťce 3 milimetry.
- Těstem vyložte kulatou zapékací mísu o průměru 20–22 cm , okraje nechte mírně přesahovat, zbytek odřízněte a formu dejte na 15 minut do ledničky.
- Druhé těsto rozválejte do o něco menšího kruhu, nej¬lépe na tácu, který se vejde do lednice, a různě velkými vykrajovátky vykrojte srdíčka od středu k okraji,dejte na půl hodiny chladit.
- V míse smíchejte cukr, škrob, sůl a skořici,přidejte plátky oloupaných hrušek, maliny a šťávu z citronu, dobře promíchejte. Směs přendejte do mísy vyložené těstem, nejvíc ovoce nahrňte do středu, a poklaďte hoblinkami másla,přesahující těsto potřete vodou, přiklopte plátem těsta s vykrojenými srdíčky a přitiskněte okraje.
- Žloutek našlehejte se lžící vody, směsí potřete koláč, posypte moučkovým cukrem a na půl hodiny dejte do mrazáku.
- Pečte 35 minut při 180 °C.