Prostreno.cz

Novým lékem na cukrovku by mohlo být kravské mléko

Mléko, ve kterém je inzulin, což krásně spojuje občerstvení s léčbou cukrovky? Tak to už existuje. Zatím ho produkuje jen jedna geneticky upravená kráva, ale podle plánů to brzy mohou být celá stáda.

Diabetes je chronické metabolické onemocnění, které zásadně ovlivňuje způsob, jakým tělo zpracovává glukózu (cukr). S lidově zvanou cukrovkou dnes na celém světě žije asi 422 milionů jedinců, počet pacientů však podle budoucích odhadů ještě mnohonásobně vzroste (1). Lék na tuto nemoc zatím neexistuje, což se ale může brzy změnit. Nastal totiž zásadní průlom!

Léčba v rytmu mléka

„Matka příroda navrhla mléčnou žlázu jako továrnu na výrobu bílkovin opravdu efektivně. Můžeme využít tento systém k produkci proteinu, který snad pomůže stovkám milionů lidí,“ doufá Matt Wheeler (2), který jako profesor živočišných věd působící na americké Illinoiské univerzitě. Jeho odborný tým geneticky upravil hnědou krávu z Brazílie, a to tak, aby ve svém mléce produkovala lidský inzulín (3). Tento inovativní úspěch by prý mohl vést k dostupnější léčbě diabetu a zmírnění její finanční zátěže. Rovněž se spekuluje o tom, že speciální inzulinové mléko efektivně vyřeší problém s nedostatkem diabetických léčiv. A to jsou hodně nadějné vyhlídky!

Zlom, kterým se všechno změní

„Naším hlavním cílem bylo vyrobit proinzulín a přeměnit ho na inzulín. Kráva a její kouzelná mléčná žláza to ale v podstatě udělala sama,“ vysvětluje jmenovaný vědec s tím, že tento upravený skot může produkovat jeden gram inzulínu na jeden litr mléka. Vzhledem k tomu, že krávy „vyrobí“ klidně i 50 litrů mléka denně, jde o skutečně nevídaný objev. Teď už zbývá jen zdokonalit techniku, postavit specializovaná pracoviště a optimalizovat proces laktace, uvádějí experti. Podle nich v budoucnu velká stáda krav možná zajistí inzulin pro celý svět.

Zdroje: (1) www.who.int/health-topics/diabetes#tab=tab_1, (2) www.aces.illinois.edu/news/milk-rescue-diabetics-illinois-project-creates-first-insulin-producing-cow, (3) www.analyticalsciencejournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/biot.202300307






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat