Prostreno.cz

Zdroje antioxidantů na konci léta snadno doplníte přírodní cestou

V létě není nijak zvláštní obtížné najít stravu bohatou na antioxidanty. Ovoce a zelenina mají sezónu, stačí si jen vybírat. Ale na podzim už je to složitější. Ale ne nemožné!

Samozřejmě, díky propojenému trhu můžeme ovoce i zeleninu kupovat po celý rok, otázkou stále zůstává, zda má pro náš organismus cenu jíst v listopadu třeba jahody, které prostě v našich zeměpisných šířkách v tu dobu sezónu určitě nemají, a kdoví jak dlouhou cestu a v jakých podmínkách k nám absolvovaly. Ale i naše zeměpisné šířky nám dávají možnost na podzim antioxidanty doplnit! Jak?

Jablka

Jsou prostě skvělá. Zimní odrůdy jsou u nás k dispozici prakticky nepřetržitě celý podzim i zimu. A obsahují kvalitní vlákninu, antioxidanty, vitaminy a minerály. Chvíli to vypadalo, že je z naší obliby vytlačí exotické ovoce, ale už je zase objevujeme. A to je dobře!

Ořechy

Jsou plné vitaminů, minerálů i omega-3 mastných kyselin. A ještě obsahují flavonoidy, jež patří k velmi silným antioxidantům. Sáhněte po tradičních vlašácích nebo lískových, ale klidně si dopřejte i ty našim zeměpisným šířkám cizí – pistácie, arašídy a spol.

Houby

Podzim je jejich obdobím, ostatně letos rostly a stále ještě některé rostou jako divé. Obsahují vitamin D, ale také velmi mocný antioxidant ergothionein, který některé studie spojují s prevencí některých typů rakoviny a jiné v něj vkládají naděje v souvislosti s léčbou HIV-pozitivních pacientů.

Mimochodem, když přestanou růst v lesích, dopřejte si žampiony nebo hlívy, pěstované po celý rok ve speciálních sklepích.

Zelený čaj

Přiznáváme, tahle pochutina rozhodně z našich luhů a hájů nepochází, ale v sychravých podzimních dnech je jako požehnání. Dokáže nejen zahřát, ale i nastartovat metabolismus a navíc obsahuje antioxidanty zachytávající volné radikály v našem těle.

Káva

Bez ní si také většina z nás nedovede život představit. A i když o ní koluje celá řada mýtů, pokud se pije s mírou, rozhodně nám prospívá. Káva totiž mimo jiné obsahuje kyselinu chlorogenovou, silný antioxidant, jenž pomáhá v boji se špatným cholesterolem.

Zdroj: www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/antioxidants, /www.celostnimedicina.cz/co-jsou-antioxidanty-proc-je-potrebujeme-a-z-ceho-je-ziskame.htm





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)

Želví maso

(2 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat