Mateřství versus práce. Kolik si za péči o děti zasloužíte

Děti jsou dar, za nějž obvykle býváme neskonale vděční. Ale kdyby vám za nikdy nekončící a láskyplnou péči o ně někdo zaplatil, pak byste měli na účtu uložených už pěkných pár milionů. No vážně! Co všechno o mateřství zjistili experti?

Rodič? Ten tvrdý chleba má! Při vykonávání téhle náročné disciplíny není prostor pro odpočinek, marodění, zahálku, ani dlouhou dovolenou. Kdyby se jednalo o regulérně placené a oficiální zaměstnání, pak byste si podle odhadu prestižního časopisu Forbes přišla, a teď se raději něčeho podržte, na bezmála dva a půl milionu korun ročně. Nevěříte? Pak si pochvalně poklepejte rameno a čtěte dál.

Superman v sukni. Hrdina dneška?

Nedávná americká studie, které se zúčastnilo celkem dva tisíce matek s dětmi od dvou do dvanácti let, odhalila šokující fakta. Z jejích závěrů jednoznačně vyplývá, že průměrná žena začíná naplno fungovat před půl sedmou ráno, přičemž se zastaví přibližně v půl deváté večer. Když si to spočítáte, stejně jako to udělali odborníci, dojdete ke zjištění , že tahle pracovní doba týkající se péče o děti a zajištění chodu domácnosti, trvá 14 hodin. Trochu přesčas, že?

Pauza? Musí stačit hodina

Ne snad, že by si člověk chtěl stěžovat, ale v takovém případě to dělá 98 hodin týdně a 392 hodin měsíčně. Takové číslo překvapilo i samotné výzkumníky, kteří rovněž zjistili, že běžná matka má denně zhruba 67 minut volného času. Pochopitelně jen v případě, že má hotovo. Tedy vyzvedne děti ze školky a školy, udělá s nimi úkoly a postará se o jejich stravu. Dále je nutné také vyprat, prádlo pověsit, poklidit a nakoupit. Žádný div, že se nejedna dáma cítí pod velkým tlakem, což se negativně podepisuje na její psychice. Vnímáte to stejně?

Nervy nadranc jako standardní stav

Přibližně 40 % monitorovaných žen bez obalu přiznalo, že spásu hledají v kofeinu a kávě, bez jejíž konzumace by bylo zvládnutí všech povinností naprosto nemyslitelné. Celých 72 % zúčastněných zastánkyň něžného pohlaví dle vlastních slov vnímalo svůj život jako stresující.

„Závěry našeho průzkumu jasně poukazují na to, jak těžká a náročná je role matky, neboť představuje nepřetržitou službu plnou úkolů a povinností,“ uvádí spoluautorka průzkumu Casey Lewis, která je specialistkou na zdraví a výživu. Co vy na to, asi se shodneme na tom, že i když je tahle „práce“ těžkou dřinou, stejně byste neměnila, nebo snad ano?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

90 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
142 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat