Jak i bez kávy přelstít ospalost po probdělé noci

Jste nevyspalí a jen stěží udržíte oči otevřené? To sice není nejlepší start do nového dne, ale ještě neházejte flintu do žita. Vsaďte na ledovou vodu, krátkou procházku a roztažené žaluzie. Rázem budete jako rybičky!

Spánek je pro tělo nepostradatelný, to víme všichni. Bohužel ne vždy jsou k němu vhodné podmínky! Sabotovat ho může horko, chrápající spolunocležník, hluční sousedé i probíhající oprava silnice přímo pod okny ložnice. Jak se necítit pod psa, když vám nebyl dopřán kvalitní odpočinek? V nouzi zkuste tyto triky, které navodí pocit svěžesti. Co zabírá?

Roztáhněte žaluzie a pusťte k sobě slunce

Pořádná dávka slunečního záření má podobné účinky, jako šálek silné kávy. Přirozené světlo obnoví biologické rytmy vašeho těla a pomůže vám fungovat celý den. Alespoň takový je názor americké lékařky a autorky knihy o spánku Joyce Walsleben. Jedno je tedy jisté, chcete-li se konečně „probrat“, vystupte ze stínu! A když už jsme naťukli ten kofein…

S pitím kávy nespěchejte, spíš naopak

Káva do půllitru a nejlépe „na ex“? To není zapotřebí. Místo toho si aromatický nápoj přelijte do termosky a směle vyrazte do práce. Závěry americké studie publikované v časopise Sleep totiž prokázaly, že k povzbuzení bohatě stačí i malá dávka kofeinu, podávaná v průběhu dne po doušcích. Jen mějte na paměti, že účinky kofeinu vyprchají za šest hodin. Jestli se tedy chcete vyhnout problémům s večerním usínáním, poslední hlt si dopřejte maximálně ve tři hodiny odpoledne. Čistě pro jistotu!

Naordinujte si krátkou procházku

Že vám chybějí prospané hodiny, to podle vědců nejvíce zaznamenáte kolem druhé hodiny odpolední – to začnete zívat a mnout si oči jako o závod. Spásné řešení? Nenápadně zmizte z kanceláře jako pára nad hrncem a deset minut se procházejte. Chůze stimuluje srdce, mozek i svaly, takže z vás setřese únavu. Nejefektivnější je samozřejmě pohyb na čerstvém vzduchu, ale pokud tím riskujete odhalení a nařčení z ulévání, vezměte za vděk i chodbou mezi kancelářemi.

Nezapomínejte na pitný režim

Spánková deprivace se kromě dalších nežádoucích účinků projevuje také dehydratací, což únavě jen nahrává. Ospalosti se tedy zbavíte s pomocí vody, kterou budete postupně „usrkávat“. Když do ní navíc přidáte i pár kostek ledu, podpoříte bdělost o to více. Je dokázáno, že studené a osvěžující nápoje platí za vítanou energetickou vzpruhu!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat