Prostreno.cz

Poznejte tropickou zeleninu čajot. Chrání před rakovinou a snižuje vysoký krevní tlak

Něco mezi okurkou, kedlubnou a ořechy – tak nějak by se dal stručně charakterizovat čajot, který vám může být prospěšný nejen při hubnutí. Předchází totiž i anémii a reguluje hladinu cholesterolu!

Samozřejmě nic proti osvědčené klasice, ale už jste se poněkud přejedli rajčat, paprik i dýní? Dejte si čajot. Ačkoli tenhle podivný název vás možná nabádá k myšlence, že mluvíme o nějakém druhu čaje, jedná se o tropickou zeleninu původem ze Severní Ameriky.

Cizinec“ zvláštních tvarů sice patří do stejné kategorie jako cuketa, chuťově ovšem připomíná kedlubnu kříženou s okurkou. Obsažená semena se konzumují také – a pro změnu mají příchuť ořechů. Že už tohle zní hodně zajímavě? A to jste ještě neslyšeli o výhodách, které čajot přináší!

Snížený cholesterol? Může být

Čajot je složen hlavně z vody, té má v sobě až 90 %. Na stranu druhou v něm nenajdete žádné nezdravé tuky, tudíž ho můžete jíst s naprosto s klidným svědomím. Je tedy skvělým parťákem pro hubnutí! A zčásti i díky tomu, že vám dodá poměrně hodně vlákniny. O té je známo, že prospívá trávení a navozuje pocit sytosti. Jenže stejně dobře na sebe umí „navázat“ i cholesterol obsažený ve žluči. Ten přitom odvádí z těla ven.

Prevence rakoviny v každém soustu

Plod, jehož největším vývozcem je v současné době Kostarika, má mocné schopnosti. Již několik vědeckých studií poukázalo na to, že v jeho složení se nachází unikátní polygonické antioxidanty, které hrají důležitou roli v boji proti volným radikálům. Ty nejenže zvyšují riziko vzniku rakoviny, ale také urychlují proces stárnutí. Co z toho plyne? Dopřejte si netradiční cizokrajnou zeleninu co možná nejčastěji!

Krevní tlak v normě? Žádný problém

Jednou z mnoha cenných živin, kterou vám přírodní dar směle nabízí, je draslík – a rozhodně se nejedná o žádný titěrný podíl. Tento minerál si lékaři na základě četných studií s průkaznými daty spojují s regulací vysokého krevního tlaku. Pokud tedy trpíte hypertenzí, čajot pro vás může být spásným řešením. Nutno dodat, že draslík rovněž povzbuzuje peristaltiku střev, dohlíží na udržování vodní rovnováhy tkání a ovlivňuje aktivitu svalů.

Anémie. I té se můžete pohodlně vyhnout

Kromě toho, že čajot platí za exkluzivní zdroj antioxidantů a draslíku, načerpáte z něj také poctivou dávku železa, které je velice důležité pro prevenci, a dokonce i odvrácení samotné anémie. Ovšem pozor, pole jeho působení je možná ještě širší, než jste si kdy mysleli. Železo je totiž prospěšné i pro metabolismus, zatímco zlepšuje funkce mozku. Obzvláště užitečné je pro osoby trpící nespavostí či syndromem neklidných nohou.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pelmeně

(1 hlasů)

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Cibulačka

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat